20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το λιγότερο 10.920 ευρώ θα δηλώνουν οι ελεύθεροι  επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν ελάχιστα φορολογητέα κέρδη 10.920 ευρώ , σύμφωνα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.Τι προβλέπει το νέο φορολογικό.

xrimata evro

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο εισόδημα μισθωτού του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το ελάχιστο -τεκμαρτό- εισόδημα, από το οποίο θα εξαιρούνται τα «μπλοκάκια», θα είναι μαχητό, αλλά θα πρέπει ο φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο.

Το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν το νέο σύστημα θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2023 ή του 2024. Πάντως, εάν ταυτόχρονα με το νέο σύστημα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ο συνολικός φόρος που θα πληρώνουν οι επαγγελματίες θα είναι μικρότερος.

  • Ελάχιστα κέρδη 10.920 ευρώ θα δηλώνουν οι επαγγελματιες Οσες είναι οι ετήσιες αποδοχές αμειβομένου με κατώτατο μισθό Ελάχιστα φορολογητέα κέρδη 10.920 ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίεε, σύμφωνα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο εισόδημα μισθωτού του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το ελάχιστο -τεκμαρτόεισόδημα, από το οποίο θα εξαιρούνται τα «μπλοκάκια» και οι αγρότες, θα είναι μαχητό, αλλά θα πρέπει ο φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο.
  • Το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν το νέο σύστημα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023 ή του 2024. Οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα των 10.920 ευρώ.
  • Κατώτατο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες Δεν θα μπορούν να δηλώνουν στην εφορία λιγότερα λιγότερα από όσα είναι ο κατώτατος μισθός ετησίως, δηλαδή 10.920 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα ή, διαφορετικά, ιο κατώτατο όριο οια φορολογητέα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι μαχητό.
  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο σύστημα ενδέχεται να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023, κάτι όμως που θα αποφασισθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
  •  Κατώτατο όριο στα φορολογητέα κέρδη που πρέπει να εμφανίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίεε θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιστρατεύει την τεκμαρτή φορολόγηση θεσπίζοντας ως όριο φορολογητέων κερδών τις ακαθάριστες αποδοχές του κατώτατου μισθού.

Σήμερα ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και σε 10.920 ευρώ ετησίως (780×14). Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το τεκμαρτό εισόδημα ή διαφορετικά το κατώτατο ποσό που θα ορισθεί είναι μαχητό.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα