25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Κλάμα οφέλη: Τα οφέλη του κλάματος για την ψυχική υγεία

Από όσο γνωρίζουν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που εμπλέκεται σε συναισθηματικό κλάμα. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι άλλα ζώα βιώνουν συναισθήματα και πολλά μπορούν να παράγουν δάκρυα. Αλλά αυτά τα δάκρυα δεν φαίνεται να προκαλούνται από συναισθήματα. Αποτελούν απλώς μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας για τη λίπανση των ματιών. Αν λοιπόν το συναισθηματικό κλάμα είναι μοναδικό ανθρώπινο, γιατί το κάνουμε; Είναι απλώς ένα ατύχημα της εξέλιξης ή υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το κλάμα για την ψυχική υγεία; Ενώ πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη των δακρύων για τη σωματική υγεία, όπως το να κρατάμε τα μάτια μας λιπασμένα και να σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια, η αναδυόμενη έρευνα για το ανθρώπινο συναισθηματικό κλάμα αρχίζει να δείχνει ότι είναι εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του κλάματος που έχει βρει η επιστήμη μέχρι τώρα.

klama 1

Ρίξτε τις ορμόνες του στρες

Μελέτες δείχνουν ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες αφαιρώντας ενεργά την κορτιζόλη , μια ορμόνη του στρες, από το σώμα μέσω αυτών των δακρύων. 5 Εκτός από την έκκριση κορτιζόλης μέσω δακρύων, η ίδια η πράξη του κλάματος μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κορτιζόλης και άλλων ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με το στρες στο σώμα. Συνολικά, οι συνδυασμένες διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής αίσθησης άγχους.

Απελευθερώστε ορμόνες που τονώνουν τη διάθεση

Εκτός από τη μείωση των ορμονών του στρες με την έκκρισή τους μέσω δακρύων, η πράξη του συναισθηματικού κλάματος φαίνεται επίσης να ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών που τονώνουν τη διάθεση, όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Η ωκυτοκίνη παράγει μια αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας ενώ μας κάνει επίσης να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους. Ομοίως, οι ενδορφίνες βελτιώνουν την αίσθηση της ευεξίας σας, ενώ επίσης ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και ανακουφίζουν το στρες και το άγχος.

Ανακουφίστε τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το συναισθηματικό κλάμα, ειδικά το πιο έντονο κλάμα, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση οπιοειδών στο σώμα. Ενώ τα οπιοειδή είναι πιο γνωστά για την ικανότητά τους να καταπραΰνουν τον σωματικό πόνο, χρησιμεύουν επίσης ως συναισθηματικοί ρυθμιστές, ανακουφίζοντας τον συναισθηματικό πόνο.

Σηματοδοτήστε την ανάγκη για ενσυναίσθηση και άνεση από τους άλλους

Το κλάμα εξυπηρετεί επίσης μια σημαντική κοινωνική λειτουργία. Αν και μπορεί να μην έχετε τα λόγια για να ζητήσετε βοήθεια ή παρηγοριά, βλέποντας τα δάκρυα στο πρόσωπό σας είναι συχνά αρκετό για να καταλάβει κάποιος ότι χρειάζεστε βοήθεια. 8 Αν έχετε δει ποτέ κάποιον να κλαίει και νιώσατε αυτή την ενστικτώδη παρόρμηση να τον αγκαλιάσετε ή να τον βοηθήσετε, γνωρίζετε τη δύναμη που μπορεί να έχει το κλάμα. Αυτή η κοινωνική λειτουργία είναι επίσης απαραίτητη για την ψυχική σας υγεία, καθώς η ενσυναίσθηση και η βοήθεια από τους άλλους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο απομονωμένοι και σαν να μην χρειάζεται να κουβαλάτε μόνοι σας αυτό το συναισθηματικό βάρος. Οι άνθρωποι είναι ένα κοινωνικό είδος, επομένως η αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι είναι απαραίτητη για την ψυχική μας ευεξία.

Δροσίστε τον εγκέφαλό σας

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί να υπερθερμανθεί και οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του εγκεφάλου μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Εν τω μεταξύ, το κλάμα, ειδικά ο έντονος λυγμός, διεγείρει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και σας κάνει να αναπνέετε πιο δύσκολα. Αυτή η ροή αίματος και η αυξημένη ροή αέρα από την αναπνοή βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να δημιουργήσει μια αίσθηση ανακούφισης.

klama 2

Βελτιώστε τον ύπνο

Ένα άλλο όφελος του κλάματος για την ψυχική υγεία είναι ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Όταν κλαις, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται. Το PNS είναι υπεύθυνο για την επιστροφή του σώματός σας στην ομοιόσταση μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Αυτή η διαδικασία μετάβασης από μια κατάσταση άγχους σε μια κατάσταση ομοιόστασης σας κάνει να αισθάνεστε ανακουφισμένοι, ήρεμοι και έτοιμοι να ξεκουραστείτε – όλα αυτά μπορούν να σας διευκολύνουν να κοιμηθείτε. Επιπλέον, το έντονο κλάμα καταναλώνει πολλή ενέργεια, ώστε να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος μιας μακράς συνεδρίας κλάματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε αρκετά κουρασμένοι για να αποκοιμηθείτε γρήγορα. Τα πολλά ανακουφιστικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα που έχει το κλάμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Ο επαρκής ξεκούραστος ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική σας υγεία. Όχι μόνο η στέρηση ύπνου προκαλεί αυξημένα επίπεδα άγχους και ψύχωσης, αλλά η βελτίωση του ύπνου σας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και τη συνολική ψυχολογική ευεξία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα