25.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυξημένος κίνδυνος θνησιγένειας μετά από μόλυνση με Covid

Μια μεγάλης κλίμακας σκανδιναβική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που μολύνθηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή δέλτα. Στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, οι θνησιγένειες είναι σπάνιες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, «Λοίμωξη με SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κίνδυνος θνησιγένειας: μια μελέτη μητρώου Σκανδιναβίας» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Public Health, δείχνει ότι η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

egkimosinh4

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από τα εθνικά μητρώα υγείας στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Περιλάμβανε συνολικά 389.949 γεννήσεις στις τρεις χώρες με 1.013 θνησιγενείς γεννήσεις. Από τις γυναίκες που εμφάνισαν θνησιγένεια, 31 είχαν μολυνθεί με COVID-19 μετά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ένας από τους ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Stine Kjær Urhøj από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ήταν υπεύθυνη για το μέρος της μελέτης που εξέταζε τα δεδομένα της Δανίας.

Η μελέτη είναι μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία και της Στατιστικής Δανίας. «Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με COVID-19 μετά από 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας από τις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί με COVID-19. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρόλο που αυτό είναι Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει μόνο 31 θνησιγένειες σε τρεις χώρες όπου η μητέρα είχε μολυνθεί από τον COVID-19», λέει ο Stine Kjær Urhøj.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της μόλυνσης από την COVID-19 και των θνησιγενών τοκετών, αλλά περιελάμβαναν πολύ λίγα δεδομένα για να καταλήξουν σε βάσιμα συμπεράσματα. «Θα ήθελα να τονίσω ότι οι θνησιγένειες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά σπάνιες, ακόμη και μεταξύ των γυναικών που έχουν μολυνθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, παρόλο που ο κίνδυνος είναι διπλάσιος —ή υψηλότερος— για τις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με COVID-19, μιλάμε για ένας πολύ μικρός αριθμός θνησιγενών γεννήσεων.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν και είναι λογικό να είμαστε προσεκτικοί, και τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την τρέχουσα επίσημη σύσταση ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κατά της COVID-19», λέει ο Stine Kjær Urhøj. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει 2,3 θνησιγένειες ανά 100.000 ημέρες παρακολούθησης μεταξύ γυναικών που δεν είχαν μολυνθεί από την COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 5,8 θνησιγένειες ανά 100.000 ημέρες παρακολούθησης μεταξύ γυναικών που είχαν βρεθεί θετικές στην COVID-19 μετά 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

“Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι καμία από τις έγκυες γυναίκες της ομάδας χωρίς θετικό τεστ COVID-19 δεν είχε μολυνθεί με COVID-19 χωρίς να έχει δοκιμαστεί. Ωστόσο, οι πρακτικές δοκιμών στις σκανδιναβικές χώρες ήταν μάλλον εκτεταμένες σε μεγάλο βαθμό της περιόδου μελέτης”, εξηγεί ο Stine Kjær Urhøj.

Υψηλότερος κίνδυνος αμέσως μετά τη μόλυνση

Οι ερευνητές μελέτησαν τον κίνδυνο θνησιγένειας πιο προσεκτικά εξετάζοντας τον αριθμό των ημερών μεταξύ της μόλυνσης με COVID-19 και της γέννησης. Έμαθαν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος έως και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ο κίνδυνος ήταν 5,5 φορές υψηλότερος τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση, μετά τις οποίες μειώθηκε μέρα με τη μέρα. Κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση ο κίνδυνος ήταν 4,4 φορές υψηλότερος και κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση ήταν 3,7 φορές υψηλότερος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος αμέσως μετά τη μόλυνση υποστηρίζει την ιδέα ότι υπάρχει πράγματι μια αιτιώδης σχέση μεταξύ του COVID-19 και της θνησιγένειας. “Φυσικά, υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά τα χρονικά διαστήματα που μελετήσαμε, καθώς ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης και εξέτασης μπορεί να διαφέρει από τη μια περίπτωση στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχει σαφής τάση για υψηλότερο κίνδυνο λίγο μετά τη μόλυνση, ” λέει ο Stine Kjær Urhøj.

Διαφορετικές παραλλαγές COVID-19 οδηγούν σε διαφορές στον κίνδυνο

Οι ερευνητές έμαθαν επίσης ότι υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θνησιγένειας ανάλογα με το ποια παραλλαγή της COVID-19 ήταν κυρίαρχη κατά την περίοδο των δοκιμών. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που βρέθηκαν θετικές στην COVID-19 την περίοδο όπου η παραλλαγή δέλτα ήταν κυρίαρχη. Είδαν 8,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Συγκριτικά, ο κίνδυνος ήταν:

  • 3,7 φορές υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή του δείκτη (η πρώτη παραλλαγή του ιού),
  • και 2,7 φορές υψηλότερος μεταξύ αυτών που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή άλφα την ίδια περίοδο.

texnologia kai egkimosunh1

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο θνησιγένειας μετρώντας τις ημέρες εγκυμοσύνης των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη. Παρακολούθησαν την εγκυμοσύνη κάθε γυναίκας μετά από 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης και μέχρι την ημέρα της γέννησης. Οι ημέρες εγκυμοσύνης όπου η γυναίκα μολύνθηκε από την COVID-19 συμπεριλήφθηκαν ως “ημέρες παρακολούθησης μεταξύ γυναικών με λοίμωξη από COVID-19”, ενώ οι ημέρες εγκυμοσύνης όπου η γυναίκα δεν είχε προσβληθεί από COVID-19 συμπεριλήφθηκαν ως “ημέρες παρακολούθησης μεταξύ γυναικών χωρίς μόλυνση από COVID-19”.

Σε αυτή τη βάση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε 100.000 ημέρες παρακολούθησης μεταξύ των γυναικών χωρίς μόλυνση από την COVID-19 σημειώθηκαν 2,3 θνησιγένειες, ενώ κάθε 100.000 ημέρες παρακολούθησης μεταξύ των γυναικών με λοίμωξη από COVID-19 παρατηρήθηκαν 5,8 θνησιγένειες. Ο αριθμός “2,4 φορές υψηλότερος κίνδυνος θνησιγένειας” είναι η διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών: το 5,8 είναι περίπου 2,4 φορές υψηλότερο από το 2,3.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα