24.6 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η τριχομονίαση;

Η τριχομονίαση είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) που, αν και είναι άβολη, συνήθως δεν παράγει μόνιμα αποτελέσματα και αντιμετωπίζεται εύκολα μόλις εντοπιστεί. Η τριχομονάδα προκαλείται από μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά είναι δυνατή η επαναμόλυνση. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις τόσο για να αποφύγετε τη μόλυνση όσο και να μεταδώσετε τη μόλυνση σε άλλους. Καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, όπως ένα εμβόλιο, οι στρατηγικές για τον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για την προστασία σας από την τριχομονίαση.

Προσέξτε για συμπτώματα: Εάν εμφανίσετε κνησμό ή πληγές στον κόλπο ή στο πέος, μην το αγνοήσετε, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι τριχομονάσης , άλλης λοίμωξης ή άλλης ΣΜΝ. 1 Ομοίως, εάν έχετε επείγουσα ούρηση (συνεχώς νιώθετε ότι πρέπει να ουρήσετε), συχνουρία ή κάψιμο με την ούρηση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι συμπτώματα πυελικής ή ουρολοίμωξης. 

Μην ξύνετε: Το ξύσιμο μιας φαγούρας ή μιας πληγής στον κόλπο ή το πέος μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, επιπλέον ερεθισμό και πόνο. Το υπερβολικό ξύσιμο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει έλκος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να παρατείνει την ανάρρωσή σας όταν λαμβάνετε ιατρική θεραπεία. 

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αποτρέψει την τριχομονίαση

Δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια εγκεκριμένα για την πρόληψη της τριχομονάδας. Ως εκ τούτου, η λήψη προφυλάξεων για το ασφαλές σεξ – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικού και της αποφυγής του επικίνδυνου σεξ – είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε αυτό το ΣΜΝ.

Επικοινωνήστε με τους συντρόφους: Εάν υπάρχει πιθανότητα εσείς ή ο σεξουαλικός σας σύντροφος να έχετε τριχομονάση ή άλλο ΣΜΝ, ενημερώστε ο ένας τον άλλον και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψετε τη μετάδοση της λοίμωξης ο ένας στον άλλο. 

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά: Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της τριχομονάσης. 1 Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ή μπορεί να έχετε τριχομονίαση, θα πρέπει να διακόψετε τη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προστασία μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία κάθε μολυσμένου ατόμου και να επιλυθεί η λοίμωξη. 

trichomoniasi

HIV: Εάν βρίσκεστε σε σχέση στην οποία ο ένας σύντροφος έχει ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και ο άλλος όχι, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η  πρόληψη του HIV  ή η θεραπεία του HIV θα αποτρέψει τη διάδοση ΣΜΝ όπως η τριχομονίαση. 

Θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενες θεραπείες (OTC) για άνεση εάν έχετε κνησμό ή πόνο που προκαλείται από τριχομονάδα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για προϊόντα OTC, βεβαιωθείτε ότι δεν εισάγετε υλικά στον κόλπο ή στο πέος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.  

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα