22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Ποιος δεν λαχταράει κάθε τόσο κόκκινο κρέας. Άλλωστε είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό το χαλάκι, δεν είναι πάντα υγιεινό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι δύο μερίδες κόκκινου κρέατος σε μια εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Βασικά ανέρχεται σε 51% πιθανότητα εμφάνισης αυτού του προβλήματος διαβήτη σε ενήλικες και αναφερόταν σε μη επεξεργασμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

kreas 2

Γιατί το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο για κατανάλωση;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ναι, αλλά έχει επίσης ορισμένες βλαβερές συνέπειες μόνο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θεωρείται αβλαβής από τους ειδικούς και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ανθρώπους. Ας καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και ανάγνωσης κρέατος.

Το κόκκινο κρέας είναι διαβόητο ότι διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κρέατα, το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους και αυτό είναι που είναι υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στο σώμα και τη μείωση της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Έτσι, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δεν μπορεί επίσης να αποθηκεύσει το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα. Οποιαδήποτε ποσότητα ινσουλίνης και αν είναι σε θέση να εκκρίνει το σώμα, μπορεί επίσης να μην έχει καλή απόδοση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η παρουσία ακόρεστων λιπαρών και η απουσία πολυακόρεστων λιπαρών (PUFA) στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

kreas

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ο μόνος αποκλειστής ινσουλίνης!

Τι άλλο μπορεί να αντισταθεί στην παραγωγή ινσουλίνης;

  1. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης σίδηρο αίμης. Ο αιμικός σίδηρος είναι υπεύθυνος για την αύξηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  2. Ο αιμικός σίδηρος είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τη λειτουργία της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Η κύρια λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να παράγουν ινσουλίνη.
  3. Τέλος, τα κόκκινα κρέατα που υποβάλλονται σε επεξεργασία είναι επίσης πλούσια σε νιτρικά άλατα και τα υποπροϊόντα τους, τα οποία σε συνδυασμό μπορούν να εμποδίσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, έναν τύπο μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου (CAD).
  4. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπλοκάρουν συνεχώς την παραγωγή ινσουλίνης και φυσικά κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα