24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς συνδέονται τα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες με την αθηροσκλήρωση;

Για τις γυναίκες μέσης ηλικίας, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) σχετίζονται με υψηλότερη αθηροσκλήρωση της καρωτίδας και με μεγαλύτερη νόσο των μικρών αγγείων του εγκεφάλου και φτωχότερη γνωστική απόδοση μεταξύ των φορέων APOE ε4, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

ptsd athirosklirosi

Η Rebecca C. Thurston, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, και οι συνεργάτες της εξέτασαν εάν τα συμπτώματα PTSD στις γυναίκες μέσης ηλικίας σχετίζονται με το πάχος του έσω χιτώνα της καρωτίδας (IMT), τον όγκο υπερέντασης λευκής ουσίας του εγκεφάλου (WMHV) και τη γνωστική απόδοση σε συγχρονική μελέτη.

Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 274 γυναίκες με βάση την κοινότητα ηλικίας 45 έως 67 ετών (64 ήταν φορείς APOE ε4) που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια (PTSD Checklist-Civilian Version), σωματικά μέτρα, φλεβοτομή, νευροψυχολογικές εξετάσεις, υπερηχογραφική εξέταση καρωτίδας και μαγνητικό συντονισμό εγκεφάλου 3-Tesla απεικόνισης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν συσχέτιση για υψηλότερα συμπτώματα PTSD με μεγαλύτερη καρωτιδική ΙΜΤ (πολυμεταβλητή β = 0,07). Σημειώθηκε σημαντική διακύμανση από την κατάσταση του APOE ε4 στη συσχέτιση των συμπτωμάτων PTSD με τα νευρογνωστικά αποτελέσματα.

Σε πολυμεταβλητά μοντέλα, τα συμπτώματα PTSD συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο WMHV ολόκληρου του εγκεφάλου, περικοιλιακό WMHV, βαθύ WMHV και μετωπιαίο WMHV (β = 0,96, 0,90, 1,21 και 1,25, αντίστοιχα) σε γυναίκες με APOE ε4, καθώς και με φτωχότερο Ειδικά η προσοχή και η μνήμη εργασίας, η σημασιολογική ευχέρεια, η αντιληπτική ταχύτητα και η ταχύτητα επεξεργασίας (β = −3,37, −6,01, −12,73 και −11,05, αντίστοιχα).

ptsd ginaikes

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν έναν πληθυσμό σε κίνδυνο που μπορεί να δικαιολογεί προσπάθειες έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης για τη μείωση του καρδιαγγειακού και νευρογνωστικού κινδύνου στη μέση ηλικία και μετά», γράφουν οι συγγραφείς.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα