22.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιος γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου;

Σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Ονησιφόρου και Πορφυρίου των μαρτύρων, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως εν Αιγίνη και της Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, λοιπόν, γιορτάζουν οι: Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα, Ελλάδιος, Ελλάδης, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Ονησιφόρος και Ονησιφόρα. Χρόνια πολλά και καλά!

eortologio giorti

Εορτολόγιο 9 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Ονησιφόρος και ο Άγιος Πορφύριος έζησαν, και πέθαναν κατά το διωγμό του Διοκλητιανού. Και οι δύο υπηρετούσαν σε διάφορα φιλανθρωπικά έργα της Εκκλησίας. Συγχρόνως, άνηκαν στην ομάδα που ανίχνευε κατά τη διάρκεια της νύκτας και ανεύρισκε σώματα μαρτύρων, που ρίχνονταν στις χαράδρες. Τα μάζευαν και τα παρέδιδαν να ταφούν με τιμές.

Κάποτε, όμως, τους ανακάλυψαν και τους συνέλαβαν. Κατόπιν τους εκβίασαν να αρνηθούν την πίστη τους. Αλλά εκείνοι έμειναν σταθεροί στην ομολογία της αγίας πίστης στο Χριστό, χωρίς φόβο για τις απειλές και τα μαρτύρια. Τους έδεσαν, λοιπόν, πίσω από άγρια άλογα, που τους έσυραν μέσα από αγκάθια και πέτρες.

eortologio 2

Όταν τα άλογα σταμάτησαν μετά από αρκετές ώρες δρόμου, τα σώματα των μαρτύρων ήταν διαμελισμένα και γεμάτα αίμα. Και όπως αναφέρει η Αποκάλυψη, είδαν δηλαδή τη γυναίκα, που είναι η διεφθαρμένη και αμαρτωλή ειδωλολατρική κοινωνία, να μεθάει από το αίμα των χριστιανών, που καταδίωκε, και από το αίμα των μαρτύρων του Ιησού. Έπειτα, όμως, ο Θεός, έκρινε και καταδίκασε την πόρνη, τη νοητή Βαβυλώνα. Πήρε μάλιστα εκδίκηση για το αίμα των δούλων του από τα χέρια της.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα