21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Το λεμφοίδημα των κάτω άκρων προκαλεί καρκίνο του δέρματος

Νέα έρευνα από την Mayo Clinic διαπιστώνει ότι οι ασθενείς με λεμφοίδημα -πρήξιμο των άκρων που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών πλούσιων σε πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος– είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από τους ασθενείς χωρίς λεμφοίδημα.

lemfoidima karkinos dermatos

Οι ασθενείς με λεμφοίδημα είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων και ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων στα κάτω άκρα, σύμφωνα με την αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings. Η μελέτη συμβάλλει στην αύξηση των πληροφοριών που συνδέουν το λεμφοίδημα με τοπικές αλλαγές στην ανοσία και μια προδιάθεση για καρκίνο.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 4.437 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με λεμφοίδημα κάτω άκρων στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ από το 2000 έως το 2020. Σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου, η ομάδα με λεμφοίδημα είχε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και για ασθενείς που είχαν λεμφοίδημα σε στο ένα πόδι, αυτό το άκρο είχε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει καρκίνο του δέρματος σε σύγκριση με το άλλο πόδι.

Το λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες καρκίνου που αφαιρούν ή βλάπτουν τους λεμφαδένες, οι οποίοι μεταφέρουν υγρά του ανοσοποιητικού συστήματος. Λιγότερο συχνά, το λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από κληρονομικές παθήσεις.

lemfidima

«Οι ασθενείς με λεμφοίδημα δεν ελέγχονται τακτικά από δερματολόγους και ο ανεπαρκής έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία», λέει η Afsaneh Alavi, M.D., δερματολόγος της Mayo Clinic και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν την ανάγκη για σχετικά υψηλό βαθμό υποψίας για καρκίνο του δέρματος σε σημεία με λεμφοίδημα. Υπάρχει ανάγκη για ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών που βλέπουν ασθενείς με λεμφοίδημα και αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος, από την έγκαιρη ανίχνευση του δέρματος Ο καρκίνος είναι κρίσιμος».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα