6.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Μπορείτε να φάτε ωμό σκόρδο; Μάθετε για τα οφέλη!

Το σκόρδο, με το ξεχωριστό πικάντικο άρωμα και τη γεύση του, έχει εκτιμηθεί εδώ και γενιές για τα γαστρονομικά και φαρμακευτικά του οφέλη. Όταν καταπίνεται ωμός, αυτός ο μέτριος βολβός, σχεδόν συγγενής με τα κρεμμύδια και τα πράσα, παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης σκόρδου στην πρόληψη της πήξης του αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με την Dr Edwina Raj, Head of Services, Clinic Nutrition and Dietetics, Aster CMI Hospital, Bengaluru. Ωστόσο, υποστηρίζει ασφαλείς συστάσεις για το σκόρδο για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην πλειονότητα των ανθρώπων. 

skordo

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Το ωμό σκόρδο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Περιέχει αλισίνη, μια ένωση που παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, βοηθώντας το σώμα να αποκρούσει τις λοιμώξεις. Η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης.

Υγεία της καρδιάς

Το σκόρδο συνδέεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αλλισίνη στο ωμό σκόρδο έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Η φλεγμονή είναι ένας κοινός παράγοντας σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές. Η αλλισίνη, που προέρχεται από φρεσκοτριμμένο σκόρδο, ανακαλύφθηκε ότι έχει αντιικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματική έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών στελεχών του E. coli, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Αντιοξειδωτική Προστασία

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο 

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι βιοδραστικές ενώσεις του μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Πεπτική Υγεία

Το σκόρδο μπορεί να προάγει την υγιή πέψη διεγείροντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως φούσκωμα και αέρια.

Αποτοξίνωση

Το ωμό σκόρδο υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, βοηθώντας στην αποβολή των επιβλαβών τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σύστημα.

Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι ένας φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας όταν αντιμετωπίζετε μικρά προβλήματα υγείας.

1 skordo

Οφέλη για το δέρμα

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Η τοπική εφαρμογή θρυμματισμένου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως ακμή, μυκητιάσεις και κονδυλώματα.

Διαχείριση βάρους

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσμό και ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Αν και δεν είναι ένα μαγικό φάρμακο απώλειας βάρους, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα