22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιος γιορτάζει σήμερα Κυριακή 12 Νοεμβρίου;

Σήμερα Κυριακή 12 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ελεήμονος Ιωάννου του Αρχιεπισκόπου Αλεξάνδρειας, του Οσίου Νείλου του Ασκητή και της Κυριακής Η Λουκά με την παραβολή του καλού Σαμαρείτου. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζει ο Νείλος.

eortologio

Εορτολόγιο 12 Νοεμβρίου – Όσιος Νείλος ο Ασκητής

Ο Όσιος Νείλος ο Ασκητής, που έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα, αν και ήταν αξιωματούχος του κράτους, έπαρχος Κωνσταντινούπολης, και έγγαμος, πήρε την μεγάλη απόφαση να αφοσιωθεί στο Θεό. Τα εγκατέλειψε όλα και, σε συμφωνία με τη γυναίκα του, μόνασε στο όρος Σινά, έχοντας μαζί του και τον γιο του Θεόδουλο, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά την επίθεση βαρβάρων στη Μονή. Οι όσιοι έζησαν προ των μέσων του 5ου αιώνος μ.Χ. επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ (408-450 μ.Χ.).

Ο όσιος Νείλος κατάφερε να διαφύγει σε ερημικό αναχωρητήριο με άλλους μοναχούς. Εκεί λοιπόν που διέμεναν, ο Νείλος, ο υιός του Θεόδουλος και οι άλλοι μοναχοί, ξαφνικά τους επιτέθηκαν βάρβαροι. Άρχισαν να τους κατασφάζουν. Ο Νείλος κατόρθωσε να διαφύγει. Τον υιό του όμως, Θεόδουλο τον πήραν μαζί τους αιχμάλωτο. Στην αρχή θέλησαν να τον σκοτώσουν. Αλλά κατόπιν τον πούλησαν. Εκεί τον αγόρασε ο επίτροπος της Λούζης, ο όποιος και του έδωσε την ελευθερία του.

1 eortologio

Ο Όσιος Νείλος κατέφυγε σε ερημικό αναχωρητήριο. Εκεί τον βρήκε και ο γιος του καιξεκίνησε τη συγγραφή λόγων και επιστολών, με συμβουλές προς τους αναχωρητές. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, τη ζωή τους, όχι μόνο για την ατομική τους σωτηρία. Αλλά και για τη συγγραφή λόγων και επιστολών, όπου υπάρχουν πολύτιμες συμβουλές για τον τρόπο, με τον όποιο οφείλουν να ζουν οι χριστιανοί αναχωρητές, για να πετύχουν τον άγιο σκοπό τους. Απεβίωσαν και οι δυο ειρηνικά. Τα άγια λείψανα τους, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός, τα έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τα κατέθεσαν στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα