25.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπορείτε να κάψετε έως και 500 θερμίδες καθαρίζοντας το σπίτι σας – Πώς;

Οι ειδικοί ευεξίας ισχυρίζονται ότι η εκτέλεση καθημερινών οικιακών εργασιών, όπως το τρίψιμο δαπέδων και το διπλό πλύσιμο των ρούχων, μπορεί να κάψει έως και 500 θερμίδες κάθε φορά. «Εάν χρησιμοποιείτε τον καθαρισμό του σπιτιού ως τρόπο για να αυξήσετε την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα, κάντε 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Maryland of Integrative Health, Duston Morris.

green cleaning kathariotita 1

Η ιδέα, που πρωτοστάτησε από τον ερευνητή περιβάλλοντος και βιολογίας James A. Levin το 2004, περιγράφει την ενέργεια που δαπανάται για οτιδήποτε δεν είναι ύπνος, φαγητό ή άσκηση που μοιάζει με άθληση, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που καταναλώνεται περπατώντας στην εργασία, πληκτρολόγηση, εκτέλεση εργασιών στην αυλή και καθάρισμα. «Εστιάστε στο πλύσιμο και το ξεσκόνισμα τη μια μέρα, στα μπάνια την άλλη», είπε ο Morris, «και στο σκούπισμα και το σκούπισμα τις άλλες μέρες».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 από τη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών διαπίστωσε ότι η ολοκλήρωση μέτριας έντασης δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή το κούρεμα του γκαζόν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η σκούπα με ηλεκτρική σκούπα για μισή ώρα καίει περίπου 80 θερμίδες για έναν μέσο άνθρωπο 175 κιλών. Δείτε πώς οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να πυροδοτήσουν τις θερμίδες στη μάχη του εξογκώματος.

Ξεσκονίστε

Ένα απλό ξεσκονόπανο κάνει θαύματα. Το να απαλλάσσετε τα έπιπλα και τα σκουπίδια από τη βρωμιά και τη βρωμιά εμπλέκουν τους ώμους και τα χέρια σας, «ειδικά όταν φτάνετε ψηλά», σημείωσε ο Thomas. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα άτομο μπορεί να κάψει περίπου οκτώ θερμίδες για κάθε λεπτό οκλαδόν – έτσι 10 λεπτά έντονης τακτοποίησης μπορεί να αφαιρέσουν 80 θερμίδες. Ο Τόμας είπε επίσης ότι το να κάνεις μερικές όρθιες ανυψώσεις ποδιών ενώ ξεσκονίζετε είναι ένα επωφελές κατόρθωμα. Καλό είναι να εναλλάσσονται τα χέρια ενώ καθαρίζετε δωμάτιο-δωμάτιο, δημιουργώντας «μυϊκή ισορροπία» έτσι ώστε η κυρίαρχη πλευρά ενός ατόμου να μην καταπονείται υπερβολικά.

Μπάνιο

Οι επαγγελματίες υγείας λένε ότι το σφουγγάρισμα και το τρίψιμο του μπάνιου είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τους μυς του πυρήνα. Το τρίψιμο του σκουπιδιού από τα πλακάκια, το ντους, την μπανιέρα, τον καθρέφτη, τον πάγκο και την τουαλέτα λειτουργεί σε μια ποικιλία μυϊκών ομάδων σε όλα τα μπράτσα, την πλάτη και τους ώμους. Για να τονώσει τα πόδια ενώ αποσυντονίζει τον Τζον, ο Τόμας πρότεινε να στριμώξετε μερικές όρθιες υψηλές γάμπες και να κάνετε οκλαδόν: «Θα νιώσετε πραγματικά το κάψιμο». Το σφουγγάρισμα των δαπέδων μπορεί επίσης να προκαλέσει κάψιμο έως και 100 θερμίδων.

Κουζίνα

«Η φόρτωση και η εκφόρτωση ενός πλυντηρίου πιάτων απαιτεί πλήρες εύρος κίνησης», λέει ο Morris, εν μέρει, τονίζοντας τα οφέλη για την υγεία της αγγαρείας. Το να καθαρίζεις την κουζίνα για μια προπόνηση μπορεί να φαίνεται αντιφατικό – αλλά ο Thomas λέει ότι είναι ένα εκλεκτό μέρος για να μαγειρέψεις τον ιδρώτα. Σαν να κολυμπάμε γύρω από το μπάνιο. «Η φόρτωση και η εκφόρτωση ενός πλυντηρίου πιάτων απαιτεί πλήρες εύρος κίνησης καθώς πηγαίνετε από το να σκύβετε πάνω από το πλυντήριο πιάτων στο να φτάσετε μέχρι ένα ράφι», πρότεινε ο καθηγητής.

Χάστε με το πλύσιμο

Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν την ενσωμάτωση pushups στις συνεδρίες αναδίπλωσης των ρούχων ως ένας τρόπος για να κάνετε τη αγγαρεία πιο ευχάριστη. Είναι βρώμικη δουλειά, αλλά λειτουργεί. Δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα πιο βαρετό από το να διπλώνεις ρούχα. Αλλά ο Τόμας δημιούργησε μια χαρά για να προσφέρει ευχαρίστηση στο πλύσιμο των ρούχων. «Όταν διπλώνετε ρούχα, κάντε push-ups ή τροποποιημένα push-ups με κλίση στο κρεβάτι ή στον καναπέ», είπε, ενισχύοντας την πρόκληση προτρέποντας τους ανθρώπους να κάνουν πέντε push-ups μεταξύ κάθε πέντε κομματιών διπλωμένων λεπτών προϊόντων.

kathariotita spiti

Κάψιμο λίπους στο πάτωμα

«Ο καθαρισμός των δαπέδων μπορεί να είναι μια μίνι προπόνηση», επέμεινε ο Thomas. «Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρετε, ενεργοποιείτε τους μύες του πυρήνα σας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι δουλειές ενισχύουν επίσης τους μύες στα χέρια και τους ώμους. Ο Μόρις ενθάρρυνε να αλλάξετε τη θέση του χεριού σας στη λαβή της σκούπας ή της σφουγγαρίστρας ως πρακτική συντριβής θερμίδων. «Σκουπίστε ή σκουπίστε μερικά από τα πατώματα σας με το δεξί σας χέρι στην κορυφή της λαβής της σκούπας και το αριστερό σας χέρι στο κάτω μέρος της λαβής της σκούπας», είπε.

«Στη συνέχεια κάντε το άλλο μισό των ορόφων σας με τα χέρια σας στην αντίθετη θέση». Και όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτών των δυσπρόσιτων σημείων, ο Morris πρότεινε να κάνετε μια κίνηση — κυριολεκτικά. «Το σπρώξιμο ή το τράβηγμα ενός τραπεζιού του σαλονιού θα εμπλέξει τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους, το στήθος, την πλάτη και τον πυρήνα, είπε. «Σηκώστε τη γωνία του καναπέ σας για να σκουπίσετε από κάτω και τινάξτε χαλιά».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα