22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Προστασία Ήλιος: Συμβουλές καλοκαιρινής φροντίδας για όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα

Προστασία Ήλιος: Η δερματολόγος Dr. Caroline Opene ερωτάται συχνά αν ορισμένοι τύποι αντηλιακών είναι καλύτεροι για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Όχι απαραίτητα, λέει η διευθύντρια της κλινικής Health Skin of Color του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). “Σε γενικές γραμμές, το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που βάζετε με συνέπεια”, δήλωσε η Opene σε δελτίο τύπου του UCLA Health. “Ενώ συνιστώ ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο για όλους, υπάρχουν επιλογές: τα αντηλιακά ορυκτών που παρασκευάζονται με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να είναι καλύτερα για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα και μικρά παιδιά. Το οξείδιο του ψευδαργύρου παρέχει επίσης καλή προστασία UVA, οπότε τείνω να το συνιστώ σε όσους είναι επιρρεπείς σε υπερμελάγχρωση”, πρόσθεσε. Αλλά αυτά τα αντηλιακά ορυκτών μπορεί μερικές φορές να αφήνουν μια ανεπιθύμητη λευκή απόχρωση σε άτομα με σκουρόχρωμες επιδερμίδες, σημείωσε η Opene. “Ενώ τα χημικά αντηλιακά συνήθως δεν αφήνουν εκμαγείο, μπορεί να είναι ερεθιστικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες. Έτσι, για τους ασθενείς μου με σκουρόχρωμους τόνους δέρματος, συνιστώ συχνά υβριδικά αντηλιακά, με χημικά και ορυκτά φίλτρα για προστασία και καλύτερη αναμειξιμότητα”, δήλωσε η Opene.

skin a

Η μελανίνη, η σκούρα χρωστική ουσία του δέρματος, παρέχει κάποια προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά όχι τόσο πολύ όσο τείνουν να πιστεύουν οι άνθρωποι, δήλωσε η Opene. “Όσοι έχουν μεσαίες έως σκούρες αποχρώσεις δέρματος συνήθως αναπτύσσουν λιγότερες προκαρκινικές αναπτύξεις και εμφανίζουν αργότερα τις ρυτίδες που οφείλονται σε βλάβες από τον ήλιο. Ωστόσο, σε αυτούς τους πληθυσμούς η ηλιακή βλάβη μπορεί να παρουσιαστεί ως ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος ή σκούρες κηλίδες”, σημείωσε. Η Opene συνιστά ένα χρωματιστό αντηλιακό ευρέος φάσματος για να παρέχει όχι μόνο προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά και προστασία από το ορατό φως, το οποίο συναντάται τόσο στο φως της ημέρας όσο και στις συσκευές. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα υπερμελάγχρωσης στους έγχρωμους ανθρώπους, είπε. “Σε γενικές γραμμές, όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα από τον ήλιο διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, όπως και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό. Τούτου λεχθέντος, έχω διαγνώσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό καρκίνων του δέρματος στο πρόσωπο ή στα χέρια Ασιατών, Λατινοαμερικανών ή Αφροαμερικανών ασθενών που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια”, δήλωσε η Opene. “Οι έγχρωμοι μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος σε “κρυφές” περιοχές, όπως οι παλάμες των χεριών και οι πατούσες των ποδιών”, προειδοποίησε.

skin c

Ο καρκίνος του δέρματος είναι γενικά θεραπεύσιμος εάν εντοπιστεί έγκαιρα, δήλωσε η Opene, προσθέτοντας ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να λάβουν δερματολογική φροντίδα. Μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης σε δερματολόγο, τείνουν να έχουν πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου του δέρματος. “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να ελέγχουν τακτικά το δέρμα τους για τυχόν ακανόνιστες ή μεταβαλλόμενες ελιές και να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό τους εάν ανησυχούν”, δήλωσε η Opene.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα