20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΗΕ ΠΟΥ: Έκθεση για τη δεκαετία της υγιούς γήρανσης

Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του ΟΗΕ κυκλοφόρησαν την πρώτη έκθεση προόδου της δεκαετίας του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση, η οποία καταγράφει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων από το 2020, καταγράφοντας τον αντίκτυπο μεγάλων προκλήσεων όπως η πανδημία COVID-19, κατά την οποία πάνω από το 80% των θανάτων ήταν μεταξύ ατόμων άνω των 60 ετών. Η έκθεση επισημαίνει επίσης δραστηριότητες για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης σε σχεδόν 50 χώρες.

who 1

Η έκθεση περιλαμβάνει αποτελέσματα από έρευνα σε 136 χώρες, που διεξήχθη μεταξύ τέλους 2022 και αρχές του 2023, και σημειώνει τους τομείς της μεγαλύτερης προόδου, σε σύγκριση με μια προηγούμενη έρευνα του 2020. Αυτή η σύγκριση έδειξε αύξηση πάνω από 20% στον αριθμό των χωρών που αναφέρουν:

  • νομοθεσία κατά της γήρανσης,
  • νομοθεσία για την υποστήριξη της πρόσβασης των ηλικιωμένων σε βοηθητικά προϊόντα,
  • εθνικές πολιτικές για ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των αναγκών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης του γηράσκοντος πληθυσμού,
  • και εθνικά προγράμματα για πόλεις και κοινότητες φιλικές προς τους ηλικιωμένους.

 

Παρά την πρόοδο αυτή, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες καθώς η δεκαετία –η οποία διαρκεί από το 2021 έως το 2030– συνεχίζεται. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών ανέφεραν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για να επιτύχουν τους τέσσερις τομείς δράσης της δεκαετίας του ΟΗΕ:

  • αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν σχετικά με την ηλικία και τη γήρανση·
  • διασφάλιση ότι οι κοινότητες προωθούν τις ικανότητες των ηλικιωμένων·
  • Παροχή προσωποκεντρικών, ολοκληρωμένης φροντίδας και πρωτοβάθμιας υγείας που ανταποκρίνονται στους ηλικιωμένους· και
  • παροχή πρόσβασης σε μακροχρόνια φροντίδα για ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.

 

Ένας τομέας στον οποίο πρέπει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος είναι η ύπαρξη ενός εθνικού φόρουμ ή επιτροπής πολλών φορέων για τη γήρανση και την υγεία, η οποία σημείωσε μόνο αύξηση 7% από 67% σε 74%. Η μικρότερη πρόοδος σημειώθηκε στον αριθμό των χωρών που έχουν εθνικό σημείο εστίασης για τη γήρανση.

Ανησυχητικά, το ποσοστό των χωρών με πολιτικές, νομοθεσία, προγράμματα και υπηρεσίες για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης είναι χαμηλότερο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ωστόσο εκεί θα ζει το 80% των ηλικιωμένων παγκοσμίως έως το 2050. Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση μεγαλύτερης ηλικίας Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης για τη δεκαετία. μεταξύ των χωρών με φόρουμ για την υγιή γήρανση, μία στις τρεις δεν περιλαμβάνει ηλικιωμένους.

who poy 1

Κατά την έναρξη της έκθεσης, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική δέσμευση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος· χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις για τη στήριξη της υγιούς γήρανσης· χρειαζόμαστε περισσότερα, καλύτερα εκπαιδευμένοι και υποστηριζόμενοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας και χρειαζόμαστε πιο ουσιαστική συμμετοχή των ηλικιωμένων σε αποφάσεις που έχουν σημασία για αυτούς».

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για την οικοδόμηση εθνικών ικανοτήτων στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, την παρακολούθηση και αξιολόγηση, την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας για την παροχή ολοκληρωμένης και μακροχρόνιας περίθαλψης, οικοδόμησης πόλεων και κοινοτήτων φιλικών προς την ηλικία και καταπολέμησης της γήρανσης. Η επόμενη έκθεση προόδου θα εκδοθεί το 2026 και η τελική έκθεση επιπτώσεων θα δημοσιευθεί το 2029.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα