20.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Οδοντικά εμφυτεύματα: Τεχνολογία οδοντικών εμφυτευμάτων που “αλλάζει το παιχνίδι”

Μια ομάδα ερευνητών της Οδοντιατρικής Σχολής του UCLA με επικεφαλής τον Takahiro Ogawa, D.D.S., Ph.D., ολοκλήρωσε μια δεκαετία έρευνας για οδοντικά εμφυτεύματα με την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας αιχμής που εξασφαλίζει σχεδόν τέλεια οστεοενσωμάτωση, ταχύτερους χρόνους επούλωσης και σημαντικά μειωμένες επιπλοκές για τους ασθενείς. Μια συσκευή που εκτοξεύει ένα λεπτό θεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) σε εμφυτεύματα τιτανίου—που γίνεται στην καρέκλα αμέσως πριν από τη διαδικασία εμφύτευσης—κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά και προσφέρει ευκαιρίες για εφαρμογές πέρα από την οδοντιατρική.

periodontitida 1

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή στην οδοντική εμφυτευματολογία», είπε ο Δρ Ogawa. “Αυτή η τεχνολογία UV όχι μόνο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των οδοντικών εμφυτευμάτων αλλά βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για τον πιθανό αντίκτυπο στη στοματική και τη συνολική υγεία.”

Ο Δρ Ogawa και οι συνεργάτες του στην ομάδα Weintraub Centre for Reconstructive Biotechnology εντόπισαν ένα βασικό εμπόδιο στην πρόοδο της επιστήμης των οδοντικών εμφυτευμάτων, η οποία είχε μείνει στάσιμη για τρεις δεκαετίες: Ένα στρώμα υδρογονανθράκων που εναποτίθεται φυσικά στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων που ονομάζεται σφαιρίδιο τιτανίου, εμποδίζοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης. Αυτό σχετίζεται επίσης με σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, με την περιεμφυτευματίτιδα (ασθένεια των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα) να εμφανίζεται στο 35%-40% των ασθενών.

Σε απάντηση, η ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο για την αφαίρεση αυτών των υδρογονανθράκων μέσω του υπεριώδους φωτός, η οποία χρειάστηκε 48 ώρες σε πρώιμες δοκιμές. Οι ερευνητές μείωσαν σταδιακά τους χρόνους θεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία στα 12 λεπτά, αλλά η πραγματοποίηση της διαδικασίας στην καρέκλα λίγο πριν από τη χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος έγινε εφικτή μόνο με το επίτευγμα αφαίρεσης υδρογονανθράκων σε ένα λεπτό στα τέλη του 2022. Η διαδικασία περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Biomaterials , συγγραφέας του Δρ. Ogawa και της ομάδας του.

Ο αντίκτυπος αυτής της τεχνολογίας είναι βαθύς. Τα εμφυτεύματα που έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία παρουσιάζουν σχεδόν 100% οστική ενσωμάτωση, διπλασιάζοντας την ικανότητά τους αγκύρωσης και μειώνοντας την ευαισθησία των βακτηρίων κατά 60% σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα εμφυτεύματα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ταχύτερη επούλωση, χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και αυξημένη καταλληλότητα για ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ασθενών, των καπνιστών και εκείνων με διαβήτη και οστεοπόρωση μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Ένα επόμενο άρθρο περιοδικού στο οποίο ο Δρ. Ogawa είναι ο κύριος συγγραφέας, που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου στο Cells, δείχνει πώς η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία ενός λεπτού προκαλεί άνευ προηγουμένου δράση των κυττάρων των ούλων για τη σφράγιση των εμφυτευμάτων, περιορίζοντας τη βακτηριακή εισβολή και μειώνοντας τα περιστατικά της περιεμφυτευματίτιδας. «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την περιεμφυτευματίτιδα», είπε ο Δρ Ogawa. Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει πιο ευέλικτη απόφραξη, εξαλείφοντας την ανάγκη για μικρότερες στεφάνες εμφυτευμάτων και μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων εμφυτευμάτων γέφυρας.

psifiaki odontiatriki

Ο Δρ Ogawa ενεργοποιείται από την πιθανή χρήση εμφυτευμάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία στον ευρύτερο ιατρικό κόσμο. “Ορθοπεδικά εμφυτεύματα όπως η ανακατασκευή της άρθρωσης του ισχίου και η στερέωση της σπονδυλικής στήλης δείχνουν υψηλή συχνότητα χειρουργικών επεμβάσεων και επιπλοκών. Πιστεύω ότι τα εμφυτεύματα που υποβάλλονται σε θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία θα βοηθήσουν στην άμβλυνσή τους”, είπε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα