19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα υγείας: Η κατάλληλη διατροφή αυτιστικών παιδιών

Ο Αυτισμός είναι μια από τις σοβαρές Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές που εντάσσονται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Η σωστή διατροφή των αυτιστικών παιδιών, είναι μία από τις πολλές τεχνικές αντιμετώπισης που έχουν παρουσιαστεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Άλλες διαταραχές του φάσματος είναι το σύνδρομο Asperger, το σύνδρομο Rett, η άτυπη Αυτιστική Διαταραχή και η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή μή προσδιοριζόμενη αλλιώς. Αυτό που διαχωρίζει τον Αυτισμό από άλλες διαταραχές είναι η ηλικία εμφάνισης. Η διάγνωση του γίνεται στην πρώιμη βρεφική ηλικία αν και ένα ποσοστό των παιδιών αναπτύσσεται φυσιολογικά και εμφανίζει αυτισμό καθυστερημένα.

aftismos

Η σωστή διατροφή των αυτιστικών παιδιών, έχει σαν στόχο την:

Ανακούφιση συμπτωμάτων από αλλεργίες και προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα, την αντιμετώπιση ελλείψεως βιταμινών, μετάλλων και  την παροχή απαραίτητων λιπαρών οξέων, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών η ανισορροπία των οποίων ευθύνεται για πολλές νευρολογικές διαταραχές άμεσα ή έμμεσα.

Διατροφή των αυτιστικών παιδιών: Παρεμβάσεις

Για την χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, πρέπει πάντα να γίνονται οι απαιτούμενες εξετάσεις. Η χορήγηση πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συνεννόηση του ιατρού και του Διατροφολόγου:

Διατροφή των αυτιστικών παιδιών:

Δίαιτα Feingold

Αποφεύγουμε τις τεχνητές χρωστικές και αρωματικές, την ασπαρτάμη και τα τεχνητά συντηρητικά (προκαλούν υπερκινητικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς).

Με την εφαρμογή της δίαιτας Feingold στην διατροφή των αυτιστικών παιδιών, παρουσιάζεται βελτίωση στην συμπεριφορά, την προσοχή και στις εντερικές διαταραχές.

Κετογονική Δίαιτα

Γνωστή και ως δίαιτα τριγλυκεριδίων. Το λίπος παρέχει την πλειοψηφία των θερμίδων, η πρωτεϊνη είναι στις ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις, ενώ οι υδατάνθρακες είναι αυστηρά περιορισμένοι. Μετά από την εφαρμογή της, παρουσιάζεται βελτίωση στην κοινωνική επαφή, τον λόγο, την συνεργασία, την υπερκινητικότητα και την μάθηση. Σε σχετική μελέτη της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπως επίσης και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν όλα τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα μετά από εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας σε αυτιστικά παιδιά. Για την εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας στην διατροφή των αυτιστικών παιδιών, απαιτείται πάντα η στήριξη και η διαρκής παρακολούθηση από Παιδονευρολόγο και Διατροφολόγο.

Δίαιτα συγκεκριμένων υδατανθράκων (SCD)

Επιτρεπόμενες τροφές είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά και συγκεκριμένα έλαια. Απαγορεύονται το άμυλο, τα όσπρια, τα σιτηρά, τα ζυμαρικά και τα ψωμιά. Σκοπός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η διόρθωση ζημιών στη δομή των εντερικών τοιχωμάτων, εξαιτίας μικροοργανισμών που τρέφονται από άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες.

Αποτελέσματα και συμπέρασμα

Σε έρευνες μετά από χρήση όλων των παραπάνω διατροφικών παρεμβάσεων το 60%-65% των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτίωση, ένα 20% δεν παρουσίασε βελτίωση ενώ σχεδόν κανένας δεν χειροτέρεψε. Ο Αυτισμός δεν θεραπεύεται, μπορούν όμως να βελτιωθούν τα συμπτώματα του και να χτίσουμε έναν υγιή οργανισμό. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες από τους ειδικούς όσων αφορά την διάγνωση και τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

aftismos 1

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα