25.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Νεφρική Λειτουργία: Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την υγεία των νεφρών

Νεφρική Λειτουργία: Οι τρισδιάστατες σαρώσεις των ματιών μπορούν να αποκαλύψουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την υγεία των νεφρών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, σύμφωνα με έρευνα. Η πρόοδος θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση της νεφρικής νόσου, η οποία συχνά εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

eyes

Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την έγκαιρη διάγνωση, καθώς τα τρέχοντα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την πάθηση μέχρι να χαθεί η μισή νεφρική λειτουργία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξαιρετικά μεγεθυμένες εικόνες για να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα -το στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που αντιλαμβάνεται το φως και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι οι εικόνες προσφέρουν έναν γρήγορο, μη επεμβατικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Το μάτι είναι το μόνο μέρος του σώματος όπου είναι δυνατόν να δει κανείς μια βασική διαδικασία που ονομάζεται μικροαγγειακή κυκλοφορία – και αυτή η ροή του αίματος μέσω των μικρότερων αγγείων του σώματος συχνά επηρεάζεται στις νεφροπάθειες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου διερεύνησαν κατά πόσον τρισδιάστατες εικόνες του αμφιβληστροειδούς, οι οποίες λαμβάνονται με μια τεχνολογία που ονομάζεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την ακριβή πρόβλεψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Οι σαρωτές OCT -που χρησιμοποιούνται στους περισσότερους οπτικούς του εμπορίου- χρησιμοποιούν κύματα φωτός για να δημιουργήσουν μια εγκάρσια εικόνα του αμφιβληστροειδούς, εμφανίζοντας κάθε επιμέρους στρώμα, μέσα σε λίγα λεπτά. Η ομάδα εξέτασε εικόνες OCT από 204 ασθενείς σε διάφορα στάδια νεφρικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταμόσχευση, μαζί με 86 υγιείς εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είχαν λεπτότερο αμφιβληστροειδή σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς εξελισhttps://www.healthweb.gr/nea-ygeias/xronia-nefriki-nosos-i-egkairi-ypostiriksi-einai-zotikis-simasias-gia-tous-pasxontesσόταν όσο μειωνόταν η νεφρική λειτουργία. Οι αλλαγές αυτές αντιστράφηκαν όταν η νεφρική λειτουργία αποκαταστάθηκε μετά από επιτυχή μεταμόσχευση. Οι ασθενείς με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, οι οποίοι έλαβαν μεταμόσχευση νεφρού, παρουσίασαν ταχεία πάχυνση του αμφιβληστροειδούς τους μετά τη χειρουργική επέμβαση. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ κινδυνεύουν από νεφρική νόσο, η οποία συχνά προκαλείται από άλλες παθήσεις που επιβαρύνουν τα νεφρά, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

eye a

Με περαιτέρω έρευνα, οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους ασθενείς να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, λένε οι ειδικοί. Η τεχνολογία, που υποστηρίζεται από την πλατφόρμα απεικόνισης της Heidelberg Engineering, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, λέει η ερευνητική ομάδα. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό με τη μέτρηση των αλλαγών στον αμφιβληστροειδή που δείχνουν αν -και με ποιον τρόπο- ο νεφρός ανταποκρίνεται σε πιθανές νέες θεραπείες. Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες -συμπεριλαμβανομένων και πιο μακροπρόθεσμων κλινικών δοκιμών σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών- προτού η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί συστηματικά. Εκτιμάται ότι 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με χρόνια νεφρική νόσο – πάνω από το 10% του πληθυσμού. Το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications. Ο Dr. Neeraj (Bean) Dhaun, καθηγητής Νεφρολογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: “Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα, η οποία δείχνει ότι το μάτι είναι ένα χρήσιμο παράθυρο στο νεφρό, θα βοηθήσει στον εντοπισμό περισσότερων ανθρώπων με πρώιμη νεφρική νόσο – παρέχοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν θεραπείες πριν από την εξέλιξή της”. “Προσφέρει επίσης δυνατότητες για νέες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για μια χρόνια ασθένεια που, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί”. Η Dr. Aisling McMahon, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας και πολιτικής στο Kidney Research UK, δήλωσε: “Οι νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν συχνά επεμβατικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της υγείας των νεφρών τους, συχνά επιπλέον της λήψης εξαντλητικών θεραπειών όπως η αιμοκάθαρση”. “Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα