19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κ.Μητσοτάκης:Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας.Υπεγράφη διακήρυξη φιλίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.Υπεγράφη διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. 

«Θα διερευνούμε τη θετική ατζέντα και θα επεκτείνουμε τα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που συνιστά την μόνη διαφορά ενώπιων διεθνούς δικαιοδοσίας». είπε ο πρωθυπουργός  και έκανε ειδική μνεία τη Θράκη και στη μουσουλμανική μειονότητα. «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την της συνθήκη της Λωζάνης».

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου : Σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδία της ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή κρίση αλλά και μεγάλες ενεργειακές καταστροφές. Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις, αναφέρθηκε Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

”Οι διμερείς σχέσεις, ωστόσο, γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.” είπε για να σημειώσει ότι ” Σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας.

Οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες. Σήμερα στο Ανώτατο.

  • Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών
  • Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
  • Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Αθήνα. Να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα μας στο πλαίσιο τους εποικοδομητικού διαλόγου και καλής γειτονίας».

«Διατύπωσα την επιθυμία μας για καταπολέμηση τρομοκρατίας και χαιρετήσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου», συνέχισε.

«Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Ως του Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυήτρια μια δίκαιης ειρήνης», πρόσθεσε.

«Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία. Φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά σε δύο χώρες ανάμεσα σε αδέρφια. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Να κινηθούμε με καλή πίστη και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι», υπογράμμισε.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα