24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ChatGPT αποτοξίνωση: Ένα μυστήριο που απαιτεί περαιτέρω έρευνα

Είτε πρόκειται για ανάλυση ιατρικών εικόνων, ανίχνευση αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή δημιουργία διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, φαίνεται ότι οι πιθανές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης είναι ατελείωτες. Θα μπορούσε ένα chatbot AI όπως το ChatGPT να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για επαγγελματίες υγείας;

diagnosi chatgpt

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν τα νέα χαρακτηριστικά του ChatGPT, τα οποία μπορούν να αποκρυπτογραφούν εικόνες και να μιλάνε άπταιστα με άλλους, να επιτρέψουν τη χρήση του στην αποτοξίνωση;

Ήδη μέρος της ζωής μας

Αυτές οι τεχνολογίες είναι ήδη μέρος της ζωής μας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν διάφορες αναπηρίες με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με την Dahlia Kairy και τον Joseph Omer Dyer, καθηγητές φυσιοθεραπείας στη Σχολή Αποκατάστασης του Université de Montréal.

Πιστεύουν ότι η λειτουργία φωνητικών εντολών του ChatGPT θα μπορούσε να διευκολύνει τα άτομα με κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα να επικοινωνούν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Τα άτομα που αναρρώνουν από εγκεφαλικό τραύμα ή εγκεφαλικό θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις φωνητικές και γλωσσικές ικανότητες αυτών των τεχνολογιών για να συνομιλήσουν.

Σύμφωνα με τον Dyer, το ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό ημερήσιων διατάξεων, την κράτηση ραντεβού και τον προσδιορισμό του πότε πρέπει να λαμβάνονται διαφορετικά είδη φαρμάκων. Ομοίως, ο Kairy πιστεύει ότι το ChatGPT θα μπορούσε να προτείνει ασκήσεις που ταιριάζουν στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενή (κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ηλικία και σωματική, ψυχική και νευρολογική κατάσταση) και να εξηγήσει πώς και γιατί πρέπει να εκτελούνται.

«Εν ολίγοις, οι ασθενείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να τους απαλλάξουν από ορισμένους από τους περιορισμούς που επιβάλλει η κατάστασή τους, καθώς και για να βρουν πληροφορίες που χρειάζονται», είπε ο Dyer. «Όμως, όποιος χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό πρέπει να σκέφτεται κριτικά, εκτός από την κατανόηση της σκληρότητας του τρόπου λειτουργίας του και των κινδύνων που μπορεί να εγκυμονεί».

Χρειάζεται προσοχή

Και οι δύο καθηγητές συμφωνούν ότι πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί και να βεβαιωθούμε ότι το ChatGPT δεν θα έχει απροσδόκητες επιπτώσεις. “Πετάμε τυφλά”, είπε ο Ντάιερ. “Δεν έχουμε οριστικά δεδομένα που να δείξουν ότι το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει ή τουλάχιστον να αποδείξει ότι είναι αβλαβές”, πρόσθεσε ο Κάιρι.

“Αν κοινοποιήσω προσωπικές πληροφορίες μαζί του για να κάνω μια διάγνωση ή μια απόφαση, παραβιάζω το απόρρητο του ασθενούς μου;” ρώτησε. “Και αν προτείνω σε έναν ασθενή να το χρησιμοποιήσει για να ξεπεράσει την αναπηρία του, δεν έχω κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι θα είναι πραγματικά χρήσιμο. Επίσης δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.”

ai chatgpt

Η Kairy, ερευνήτρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας στην Αποκατάσταση του Ευρύτερου Μόντρεαλ (CRIR), αναρωτιέται εάν το ChatGPT θα μπορούσε να εμποδίσει τους ασθενείς να προχωρήσουν με την αποκατάστασή τους, επειδή δεν θα αναγκάζονταν πλέον να αναπτύσσουν σταδιακά τις σωματικές τους δεξιότητες.

«Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη τελικά καταλήγει να κάνει ορισμένα πράγματα για εμάς, θα μπορούσαμε να χάσουμε οριστικά την ικανότητα να τα κάνουμε μόνοι μας», πρότεινε η Κάιρι, ο οποίος είναι επίσης ειδικός στην τηλεαποκατάσταση. «Ακόμα δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι, τουλάχιστον νευρολογικά μιλώντας, είναι πραγματικά ζήτημα να το χρησιμοποιήσουμε ή να το χάσουμε».

Οι καθηγητές προειδοποίησαν επίσης ότι η χρήση του ChatGPT για απεξάρτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα όπως ο ψηφιακός εθισμός ή η κοινωνική απομόνωση.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα