19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάρφωμα με Βελόνα: Τι είναι και πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου

Κάρφωμα με Βελόνα: Την περασμένη εβδομάδα δύο νεαρές γυναίκες από την Αυστραλία μίλησαν με ειλικρίνεια στο ABC για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Τα υποτιθέμενα περιστατικά συνέβησαν στην Ελλάδα το 2022 και στη Χαβάη το 2019. Και οι δύο γυναίκες περιέγραψαν κοινά συμπτώματα της ναρκωτικής ουσίας, όπως αδυναμία κίνησης ή ομιλίας, θολή όραση, έλλειψη συντονισμού και απώλεια μνήμης. Και οι δύο διαπίστωσαν ένα σημάδι από βελόνα αφού ξύπνησαν και πιστεύουν ότι τους είχαν “καρφώσει με βελόνα”.

syrigga

Τι είναι το κάρφωμα με βελόνα;

Το needle spiking είναι όταν σε ένα άτομο χορηγείται με ένεση ένα φάρμακο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι αναφορές για το needle spiking άρχισαν να εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, αλλά πλέον έχει αναφερθεί σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Το κάρφωμα με βελόνα αναφέρεται συνήθως από άτομα που έχουν βρεθεί σε ένα πολυσύχναστο μπαρ ή πάρτι. Αναφέρεται γενικά από γυναίκες, αλλά και ορισμένοι άνδρες έχουν αναφέρει ότι τους έχουν καρφώσει με βελόνα. Δεν έχουμε στοιχεία για το πόσο συχνά συμβαίνει το κάρφωμα με βελόνα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ σπάνιο. Έχουν υπάρξει μόνο μερικές αναφορές για καρφώματα με βελόνες στην Αυστραλία, αλλά καμία από αυτές δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιωθεί. Συχνά αυτού του είδους τα περιστατικά δεν αναφέρονται καθόλου, επειδή συχνά τα θύματα δεν θυμούνται τι συνέβη ή δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί ο δράστης. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια ναρκωτικά μπορεί να χρησιμοποιούνται σε περιστατικά καρφώματος με βελόνα, αλλά πιθανότατα θα είναι παρόμοια με τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το κάρφωμα με υγρό. Σε αυτά περιλαμβάνονται άχρωμα, άοσμα ηρεμιστικά όπως το Rohypnol, το GHB και η κεταμίνη. Τα άτομα που υποψιάζονται ότι τους έγινε κάρφωμα με βελόνα μπορεί να υποβληθούν σε εξέταση αίματος ή ούρων στη συνέχεια. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι τυχόν ναρκωτικά που ανιχνεύονται στον οργανισμό κάποιου προέρχονται από περιστατικό με βελόνα. Και συχνά δεν ανιχνεύονται ηρεμιστικά μέχρι τη στιγμή που γίνεται η εξέταση.

  • syriga c

Πώς συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένεση σε κάποιον χωρίς να το καταλάβει, ειδικά σε έναν πολυσύχναστο χώρο όπου οι άνθρωποι κινούνται πολύ. Οι βελόνες πρέπει να εισάγονται αρκετά προσεκτικά και θα χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα για να εισέλθει αρκετή ποσότητα φαρμάκου στον οργανισμό ώστε να έχει αποτέλεσμα. Θα ήταν επίσης σχεδόν αδύνατο να εγχυθεί αρκετή ποσότητα φαρμάκου ώστε να εξουδετερωθεί κάποιος μέσω των ρούχων. Έτσι, γενικά, ένα άτομο θα αισθανόταν πιθανότατα το τσίμπημα της βελόνας και θα αντιλαμβανόταν το φάρμακο που εισέρχεται. Θεωρητικά είναι δυνατόν να κάνετε ένεση σε κάποιον χωρίς να το γνωρίζει, χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα. Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να το αντιληφθεί εάν έχει πιει μερικά ποτά. Αλλά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να βρείτε σημάδι από βελόνα με μια πολύ λεπτή βελόνα. Εάν συμβεί η αιχμαλωσία με βελόνα, ένα πιο πιθανό σενάριο μπορεί να είναι ότι το ποτό κάποιου έχει αιχμαλωτιστεί, και η ένεση γίνεται αφού είναι ανίκανος από την αιχμαλωσία του ποτού. Αυτό μπορεί να γίνεται για να διασφαλιστεί ότι κάποιος παραμένει ναρκωμένος, αλλά δεν γνωρίζουμε τους λόγους με βεβαιότητα. Το “καρφώσιμο” του ποτού είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανότατα πολύ πιο συχνό από το καρφώσιμο με βελόνα, αν και δεν έχουμε καλά στοιχεία ούτε για την επικράτηση του “καρφώματος” του ποτού. Μακράν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό για το κάρφωμα στο ποτό είναι το αλκοόλ. Σε ένα αλκοολούχο ή μη αλκοολούχο ποτό μπορεί να προστεθεί επιπλέον ή ισχυρότερο αλκοόλ. Σπανιότερα χρησιμοποιούνται και άλλα ναρκωτικά, όπως βενζοδιαζεπίνες (όπως το Rohypnol), GHB ή κεταμίνη. Αυτά τα φάρμακα έχουν ηρεμιστική δράση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, απώλεια μνήμης και μερικές φορές σε παραισθήσεις ή στην αίσθηση ότι βρίσκεστε έξω από το σώμα σας. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις μετά από ποτά με αλκοόλ, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών με αλκοόλ καταλήγει σε σεξουαλική επίθεση.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι σας έχουν ρίξει αλκοόλ

Αν σας έκαναν ένεση με οποιαδήποτε από τις ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα νιώθατε τις επιπτώσεις σχεδόν αμέσως. Εάν το ποτό σας έχει διαποτιστεί, οι ουσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισέλθουν στον οργανισμό σας, οπότε μπορεί να αισθανθείτε τις επιπτώσεις με αρκετό χρόνο για να ζητήσετε βοήθεια.

Ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να έχετε υποστεί spike περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα ζαλάδας
  • αίσθημα αδιαθεσίας ή ασυνήθιστης κόπωσης
  • αίσθημα μέθης παρά το γεγονός ότι έχετε καταναλώσει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ
  • αίσθημα ότι μπορεί να λιποθυμήσετε ή ότι πράγματι λιποθυμάτε
  • αίσθημα σύγχυσης όταν ξυπνάτε
  • να μην μπορείτε να θυμηθείτε τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ.

Αν νομίζετε ότι έχετε πιει ή έχετε πάρει βελόνα με αλκοόλ, θα πρέπει να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει να πάτε σε ασφαλές μέρος ή να μιλήσετε με το προσωπικό του χώρου ή την ασφάλεια, αν βρίσκεστε σε χώρο με άδεια. Εάν αισθάνεστε πολύ άσχημα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, όπως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Μείνετε σε χώρους που γνωρίζετε και που έχουν καλή φήμη για την ασφάλειά τους.

  • Εάν βρίσκεστε σε χώρο όπου δεν αισθάνεστε άνετα, μην μείνετε.
  • Κρατήστε το ποτό σας κοντά σας και μην το αφήνετε αφύλακτο.
  • Μην μοιράζεστε τα ποτά σας με άλλους ανθρώπους, ειδικά αν δεν τους γνωρίζετε καλά, και αγοράζετε μόνοι σας τα ποτά σας.
  • Αν σας προσφέρει ποτό κάποιος που δεν γνωρίζετε καλά, πηγαίνετε στο μπαρ μαζί του και παρακολουθήστε τον μπάρμαν να σας σερβίρει το ποτό σας.
  • Αν νομίζετε ότι το ποτό σας έχει περίεργη γεύση ή αν αρχίσετε να αισθάνεστε περίεργα ή να μην αισθάνεστε καλά, ενημερώστε αμέσως που εμπιστεύεστε.
  • Προσέχετε επίσης τους φίλους σας και τα ποτά τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα