21.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Wasabi: Το Wasabi δείχνει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη

Το Wasabi, αυτό το πράσινο καρύκευμα που αρωματίζει το σούσι σας, μπορεί να έχει δυνάμεις τόνωσης της μνήμης, προτείνει μια νέα ιαπωνική μελέτη. Ο επικεφαλής ερευνητής Rui Nouchi, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Tohoku, είπε ότι η δύναμη των αποτελεσμάτων εξέπληξε την ομάδα, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα βασίστηκαν σε έναν μικρό αριθμό εθελοντών που ήταν υγιείς.

wasampi

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi προσέφερε οφέλη στην υγεία», είπε. “Αλλά αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση ήταν πραγματικά ουσιαστική.” Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients. Λοιπόν, τι ακριβώς μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της μνήμης που παρέχει το wasabi; Το δραστικό συστατικό του wasabi είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται 6-MSITC, η οποία βρίσκεται μόνο σε ίχνη σε όλο το φυτικό βασίλειο, σημείωσε ο Nouchi.

Στη μελέτη, 72 υγιείς εθελοντές μεταξύ 60 και 80 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο ένας πήρε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος wasabi πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα wasabi σημείωσε ενίσχυση τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τυπικά τεστ για τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών.

Όσοι πήραν το wasabi είδαν τις βαθμολογίες τους στην επεισοδιακή μνήμη να αυξάνονται κατά μέσο όρο 18%, είπε ο Nouchi, και σημείωσαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου συνολικά. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα οξειδωτικά επίπεδα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. Οι εθελοντές που έλαβαν wasabi έδειξαν «καλύτερη απόδοση στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, που είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μνήμη στους ηλικιωμένους», σημείωσε ο Nouchi.

Ένας ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, ο Nouchi είπε ότι στράφηκε στο wasabi αφού είδε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης με άλλες μεθόδους διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και της μουσικοθεραπείας. Σκέφτηκε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα θα ήταν ευκολότερο να λάβουν οι ηλικιωμένοι, ενώ θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

gouasampi

Η ομάδα του Τοχόκου σχεδιάζει να δοκιμάσει το wasabi σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να διερευνήσει εάν το μπαχαρικό μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια. Ωστόσο, καλή τύχη να βρείτε το πραγματικό wasabi στο τοπικό σας εστιατόριο, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν απλώς λευκό χρένο που είναι βαμμένο πράσινο. Εγγενές στην Ιαπωνία, το wasabi είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Το φυτό χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να ωριμάσει και απαιτεί αυστηρές συνθήκες ανάπτυξης.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα