21.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νόσος Perthes: Τι είναι η νόσος του Perthes και ποια τα συμπτώματά της;

Η παιδική ηλικία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Συχνά είναι δύσκολο για τα παιδιά να μεταδώσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν, κάτι που είναι ανησυχητικό, καθώς κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας λόγω του ανεπαρκούς ανοσοποιητικού συστήματος. Μια τέτοια ιατρική πάθηση που μπορεί να είναι σοβαρά εξουθενωτική για τα παιδιά είναι η νόσος Perthes, η οποία επηρεάζει κυρίως την άρθρωση του ισχίου. Σύμφωνα με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης (OUH), 1 στα 9.000 παιδιά προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια. Αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλός αριθμός, αλλά το θέμα είναι ότι η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει πώς ακριβώς αναπτύσσεται αυτή η ασθένεια θέτοντας όλα τα παιδιά σε κίνδυνο προς το παρόν. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη σπάνια πάθηση, θα διαβάσετε παρακάτω για όσα είπε ο Dr Anup Khatri, Senior Consultant, Orthopedics, Global Hospital, Parel, Mumbai.

nosos

Τι είναι η νόσος του Perthes;

«Η νόσος Perthes, γνωστή και ως νόσος Legg-Calvé-Perthes, είναι μια σπάνια παιδική πάθηση όπου η παροχή αίματος στη σφαίρα της άρθρωσης του ισχίου διακόπτεται προσωρινά», όρισε ο Δρ Khatri. «Αυτό οδηγεί σε θάνατο των οστών και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το OUH, αυτή η διαταραχή επηρεάζει κυρίως παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 10 ετών. Η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής, αλλά παράγοντες όπως η γενετική, το τραύμα ή οι αγγειακές ανωμαλίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της σπάνιας παιδικής διαταραχής. Μόλις η άρθρωση του ισχίου αρχίσει να πεθαίνει, τελικά καταρρέει. Το όνομα νόσος Legg-Calvé-Perthes προέρχεται από τους γιατρούς Arthur Legg, Jacques Calvé και Georg Perthes που περιέγραψαν πρώτοι αυτήν την πάθηση.

Συμπτώματα της νόσου Perthes

«Η νόσος Perthes προκαλεί πόνο στην άρθρωση του ισχίου των παιδιών λόγω της διαταραχής της παροχής αίματος στην κεφαλή του μηριαίου, που οδηγεί σε βλάβη των οστών και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, κουτσό και δυσκολία στις δραστηριότητες», είπε ο Δρ Khatri. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν πιο αισθητά συμπτώματα, όπως περιορισμένο εύρος κίνησης, μυϊκή ατροφία και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Ο Δρ Khatri συνέστησε έντονα στους γονείς και τους φροντιστές να είναι προσεκτικοί και να αναζητούν ιατρική βοήθεια εάν παρατηρηθούν επίμονα συμπτώματα σε ένα παιδί.

Θεραπεία της νόσου Perthes

Ο Δρ Khatri συμβούλεψε: “Εάν παρατηρήσουν επίμονα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια ενδελεχή αξιολόγηση”. Η διάγνωση της νόσου Perthes συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φυσικών εξετάσεων, ανασκοπήσεων ιατρικού ιστορικού και απεικονιστικών μελετών. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την αξιολόγηση της κατάστασης της άρθρωσης του ισχίου και τον προσδιορισμό της έκτασης της προσβολής της κεφαλής του μηριαίου. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί επίσης να παρέχει λεπτομερείς εικόνες της πληγείσας περιοχής.

nosos 1

«Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει μη χειρουργικές μεθόδους όπως ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρών περιπτώσεων», είπε ο Δρ Khatri. Ο στόχος της θεραπείας της νόσου του Perthes είναι να διατηρήσει το σχήμα της κεφαλής του μηριαίου και να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την ηλικία του παιδιού.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα