27.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023 – Η μεγαλύτερη νύχτα του έτους

Μια σημαντική παγκόσμια στιγμή φτάνει στις 10:27 μ.μ. EST την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023, όταν ο ήλιος λάμπει πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω στο νότιο ημισφαίριο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο βόρεια του ισημερινού και το θερινό ηλιοστάσιο νότια του σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη μιας νέας εποχής.

iliostasio

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Αστρονομικά μιλώντας, είναι η αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Στα βόρεια, είναι η συντομότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ενώ στα νότια είναι η μεγαλύτερη μέρα και η συντομότερη νύχτα του χρόνου.

Αυτή είναι όλη και μόνο μια ιστορία για το πώς περιστρέφεται ο πλανήτης μας. Ο άξονας στον οποίο περιστρέφεται η Γη έχει κλίση κατά 23,5 μοίρες, επομένως κατά τη διάρκεια της ετήσιας τροχιάς μας γύρω από τον ήλιο, διαφορετικά μέρη της Γης δέχονται ηλιακό φως για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πιθανότατα προκλήθηκε από αντίκτυπο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

ximerino iliostasio

Κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου αυτής της εβδομάδας, το βόρειο ημισφαίριο έχει κλίση μακριά από τον ήλιο, επομένως ο ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Εν τω μεταξύ, στο νότιο ημισφαίριο, ο ήλιος κάθεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω, μια νοητή γραμμή στις 23,5 μοίρες νότια του ισημερινού, δίνοντας σε αυτό το ημισφαίριο την πλήρη λάμψη του και παραμένοντας στον ουρανό για περισσότερο.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα