19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ηλικιωμένοι: Πρέπει να χάσουν το επιπλέον βάρος για να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ η παχυσαρκία σε οποιαδήποτε ηλικία κινδυνεύει να βλάψει την υγεία, μερικά επιπλέον κιλά στη μετέπειτα ζωή δεν προκαλούν ανησυχία. Εκατομμύρια άνθρωποι εισέρχονται στη μετέπειτα ζωή τους κουβαλώντας επιπλέον 10 έως 15 κιλά, βάρος που έχουν πάρει μετά την απόκτηση παιδιών, αναπτύσσοντας προβλήματα στις αρθρώσεις, γίνονται λιγότερο δραστήριοι ή κάνοντας τα γεύματα στο επίκεντρο της κοινωνικής τους ζωής.

varos ilikiomenoi

Πρέπει να χάσουν αυτό το μέτριο επιπλέον βάρος για να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους; Αυτό το ερώτημα έχει έρθει στο προσκήνιο με μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους που δίνουν στους ανθρώπους την ελπίδα ότι μπορούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Για χρόνια, οι ειδικοί συζητούσαν τι να συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους σε αυτήν την κατάσταση. Από τη μία πλευρά, η αύξηση βάρους συνδέεται με τη συσσώρευση λίπους. Και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, συμβάλλοντας σε:

  • καρδιακές παθήσεις,
  • διαβήτη,
  • αρθρίτιδα,
  • και μια σειρά από άλλες ιατρικές παθήσεις.

 

Από την άλλη πλευρά, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μεταφορά κάποιου επιπλέον βάρους μπορεί μερικές φορές να είναι προστατευτική στη μετέπειτα ζωή. Για άτομα που πέφτουν, το λίπος μπορεί να χρησιμεύσει ως επένδυση, προστατεύοντας από κατάγματα. Και για άτομα που αρρωσταίνουν σοβαρά με παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η προχωρημένη νεφρική νόσος, αυτό το padding μπορεί να είναι πηγή ενέργειας, βοηθώντας τους να ανεχθούν απαιτητικές θεραπείες.

Φυσικά, εξαρτάται από το πόσο βαρύς είναι κάποιος για αρχή. Οι άνθρωποι που είναι ήδη παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος 30 και άνω) και που βάζουν επιπλέον κιλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που ζυγίζουν λιγότερο. Και η ταχεία αύξηση βάρους στη μετέπειτα ζωή είναι πάντα λόγος ανησυχίας. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσετε τα επιστημονικά στοιχεία και τη γνώμη των ειδικών σχετικά με θέματα βάρους σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Να τι έμαθα από την ανασκόπηση δεκάδων μελετών και τη συνομιλία με σχεδόν δύο δωδεκάδες γιατρούς και ερευνητές για την παχυσαρκία.

Το σώμα μας αλλάζει με την ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, η σύσταση του σώματός μας αλλάζει. Χάνουμε μυϊκή μάζα – μια διαδικασία που ξεκινά στα 30 μας και επιταχύνεται στα 60 μας και μετά – και παίρνουμε λίπος. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν το βάρος μας παραμένει σταθερό. Επίσης, λιγότερο λίπος συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα ενώ περισσότερο κατανέμεται στη μέση του σώματος. Αυτό το κοιλιακό λίπος σχετίζεται με φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού, μεταξύ άλλων ιατρικών καταστάσεων.

«Η κατανομή του λίπους παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πόσο επιβλαβές είναι το προστιθέμενο βάρος με τη μορφή λίπους», δήλωσε ο Μίτσελ Λάζαρ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Είναι το σπλαχνικό [κοιλιακό] λίπος [γύρω από τη μέση], παρά το περιφερικό λίπος [στους γοφούς και τους γλουτούς] για το οποίο πραγματικά ανησυχούμε».

Τα επίπεδα δραστηριότητας μειώνονται με την ηλικία

Επίσης, με την ηλικία, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι. Όταν οι ηλικιωμένοι διατηρούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες (πρόσληψη ενέργειας) ενώ περιορίζουν τη δραστηριότητα (δαπάνες ενέργειας), θα πάρουν βάρος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 27% των ατόμων ηλικίας 65 έως 74 ετών είναι σωματικά ανενεργοί εκτός εργασίας. που αυξάνεται στο 35% για άτομα 75 ετών και άνω. Για τους ηλικιωμένους, η υπηρεσία υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντονης δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα, καθώς και δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως άρση βαρών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

ilikiomenoi paxisarkia scaled

Ανησυχίες για τη μυϊκή μάζα. Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη δραστηριότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι υπέρβαροι ή ελαφρά παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος στη δεκαετία του ’30) παρά για την απώλεια βάρους. Με ελάχιστη ή καθόλου δραστηριότητα, η μυϊκή μάζα επιδεινώνεται και η δύναμη μειώνεται, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπηρίας ή λειτουργικής βλάβης» που μπορεί να επηρεάσει την ανεξαρτησία, δήλωσε ο Τζον Μπάτσης, ερευνητής παχυσαρκίας και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Η απώλεια βάρους συμβάλλει στην ανεπαρκή μυϊκή μάζα στο βαθμό που χάνονται μυς μαζί με λίπος. Για κάθε κιλό που χάνεται, το 25% προέρχεται από τους μυς και το 75% από το λίπος, κατά μέσο όρο. Δεδομένου ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερους μυς για αρχή, «αν θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να είναι ταυτόχρονα πρόθυμοι να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα». είπε η Anne Newman, διευθύντρια του Κέντρου για τη γήρανση και την υγεία του πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Το ιδανικό σωματικό βάρος μπορεί να είναι υψηλότερο. Επιδημιολογική έρευνα υποδηλώνει ότι ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους από τους νεότερους ενήλικες.

 

 

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα