23.6 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί έχουμε αυξημένη επιθυμία για γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Κατά τη διάρκεια του κύκλου περιόδου, πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται μια αυξημένη επιθυμία για γλυκά. Αυτό το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως “γλυκός πόθος,” έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών που εξετάζουν τις συσχετίσεις μεταξύ των ορμονών και των διατροφικών συνηθειών.

proino me glika1

Ο Ρόλος των Ορμονών

Η αυξημένη επιθυμία για γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου σχετίζεται στενά με τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Η πτώση των επιπέδων προγεστερόνης και η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρεάζουν την αντίληψη του εγκεφάλου για τη γεύση και την ανάγκη για επιβράβευση. Αυτή η ορμονική ρύθμιση μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλές γυναίκες βρίσκονται να ψάχνουν για γλυκά ως έναν τρόπο να καλύψουν αυτήν την ενδοκρινική αναταραχή.

Οι Ψυχολογικοί Παράγοντες

Εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες, ψυχολογικοί παράγοντες επίσης συμβάλλουν στον γλυκό πόθο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι αλλαγές στη διάθεση και οι ψυχολογικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλεί η περίοδος μπορούν να κάνουν τα γλυκά να φαίνονται ως ένας τρόπος άνεσης και αυτο-φροντίδας.

epidorpia glika

Συνοψίζοντας, η επιθυμία για γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι ορμονικές αλλαγές και οι ψυχολογικές δυσκολίες καθοδηγούν την αυξημένη επιθυμία για γλυκά, καταδεικνύοντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ του σώματος και του νου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτήν την ανάγκη για γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου και να εφαρμόσουμε τεχνικές αυτο-φροντίδας που θα συνδυάζουν την ικανοποίηση της επιθυμίας με την υγιεινή διατροφή και την ισορροπία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα