30 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

5 στρατηγικές για τη διαχείριση της εργασιομανίας

Το να είσαι εργασιομανής και να δουλεύεις πολλές ώρες δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και τα δύο έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στη γενική ευημερία.

ergasia 6

Δουλεύοντας πολλές ώρες

Για ορισμένα επαγγέλματα, η πολύωρη εργασία μπορεί να είναι μια απαίτηση. Είτε είστε επιχειρηματίας είτε ολοκληρώνετε ένα έργο με περιορισμένες προθεσμίες, η εργασία με παρατεταμένο ωράριο μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μια ανθυγιεινή προσκόλληση στη δουλειά. Εάν κατά κάποιο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το άγχος και να συμμετέχετε σε προσωπικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εργασιομανία

Η εργασιομανία είναι μια ανθυγιεινή προσκόλληση που προηγείται όλων των άλλων στη ζωή σας. Οι προσωπικές σχέσεις, οι δραστηριότητες αναψυχής, ακόμη και η σωματική και ψυχική σας υγεία θα γίνουν λιγότερο σημαντικές από την εργασία εάν είστε εθισμένοι σε αυτήν. Οι εργασιομανείς θα αισθάνονται πάντα υποχρεωμένοι να εργαστούν, ακόμα και όταν δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν, και θα δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από την εργασία κατά τη διάρκεια του προσωπικού τους χρόνου.

5 στρατηγικές για τη διαχείριση της εργασιομανίας

Για την αντιμετώπιση της εργασιομανίας, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στα ψυχολογικά αίτια καθώς και στα εξωτερικά ερεθίσματα που βοηθούν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου.

Ακολουθούν 5 στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας πιο υγιούς σχέσης με την εργασία:

  • Προσδιορίστε τι ακριβώς προκαλεί τις τάσεις εθισμού σας. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από προθεσμίες, συγκεκριμένες αναθέσεις ή ακόμα και πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μόλις μάθετε τι το προκαλεί, μπορείτε να αρχίσετε να βρίσκετε τρόπους να το αντιμετωπίσετε ή να το ελέγχετε μόνοι σας.
  • Ο καθορισμός ορίων μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής είναι σημαντικός. Αυτό σημαίνει να καθιερώνετε αφιερωμένες ώρες εργασίας και να τις τηρείτε. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων εργασίας εκτός αυτών των ωρών. Πρέπει επίσης να τοποθετήσετε τις μη εργασιακές δραστηριότητες πάνω από τις επαγγελματικές, όπως να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να κάνετε χόμπι και να κάνετε πρακτικές χαλάρωσης.
  • Μην φοβάστε ποτέ να ζητήσετε βοήθεια από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή/σύμβουλο. Μιλώντας σε άλλους θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι και να έχετε κίνητρο να αλλάξετε. Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να σας προσφέρουν αυτήν την επιπλέον εξατομικευμένη υποστήριξη.

ergasia 1 1 scaled e1694794578626

  • Όταν εργάζεστε, ορίστε ώρες διαλειμμάτων για τον εαυτό σας. Είτε ακούτε μουσική, κάνετε μια βόλτα ή κάνετε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για άλλα πράγματα και να πάρετε μια ανάσα.
  • Η δουλειά δεν πρέπει να είναι το τέλος. Κοιτάξτε τις σχέσεις που έχετε ή τα χόμπι που απολαμβάνετε. Εάν αντιληφθείτε ότι χρησιμοποιείτε την εργασία ως μοναδική πηγή ικανοποίησης, τότε μπορεί να έχετε εθισμό. Διακλαδώστε και βάλτε νέους στόχους που δεν σχετίζονται μόνο με την εργασία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα