23.1 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Ikaros: Αποκαλύπτεται ο φύλακας του ανοσοποιητικού συστήματος

Σε μια επιστημονική ανακάλυψη που βοηθά στην κατανόηση της εσωτερικής καλωδίωσης των ανοσοκυττάρων, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία έσπασαν τον κώδικα πίσω από το Ikaros, μια βασική πρωτεΐνη για την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού και την προστασία από παθογόνα και καρκίνο.

anosopoiitiko proteines

Αυτή η ανατρεπτική έρευνα, με επικεφαλής τον διαπρεπή καθηγητή Nicholas Huntington του Ινστιτούτου Biomedicine Discovery του Πανεπιστημίου Monash, είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τα δίκτυα ελέγχου γονιδίων και τον αντίκτυπό της σε όλα, από το χρώμα των ματιών μέχρι την ευαισθησία στον καρκίνο και το σχεδιασμό νέων θεραπειών. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology, υπόσχεται σημαντικές γνώσεις για τους μηχανισμούς που μας προστατεύουν από λοιμώξεις και καρκίνους.

Όταν ο μεταγραφικός παράγοντας Ikaros/Ikzf1 παρεμποδίστηκε σκόπιμα, είτε σε προκλινικά μοντέλα είτε σε ανθρώπους, η άλλοτε πανίσχυρη δραστηριότητα των κυττάρων φυσικών φονέων (NK), των πολεμιστών πρώτης γραμμής του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έπεσε κατακόρυφα. Η απώλεια αυτού του μεταγραφικού παράγοντα στα κύτταρα ΝΚ οδήγησε σε εκτεταμένη απορρύθμιση της ανάπτυξης και της λειτουργίας των ΝΚ κυττάρων, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν κύτταρα μολυσμένα από ιό και να καθαρίζουν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα από την κυκλοφορία.

Ο Aiolos/Ikzf3 και ο Helios/Ikzf2, ένα συγγενικό μέλος της οικογένειας, βρέθηκε να αντισταθμίζουν εν μέρει την απώλεια του Ikaros, καθώς όταν πολλά μέλη της οικογένειας IKZF αναστέλλονται, τα κύτταρα ΝΚ υπέστησαν γρήγορο θάνατο. Μηχανιστικά, οι Aiolos και Ikaros βρέθηκαν να δεσμεύουν και να ενεργοποιούν άμεσα τα περισσότερα μέλη της οικογένειας JUN/FOS, μεταγραφικούς παράγοντες γνωστούς για τον ουσιαστικό τους ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου και στη λειτουργία των ιστών.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει την πόρτα στην προοπτική πιθανών νέων θεραπειών για τον καρκίνο. Τα κύτταρα ΝΚ, η πρώτη μας γραμμή άμυνας ενάντια στα παθογόνα και τις εσωτερικές απειλές όπως οι καρκίνοι, θα μπορούσαν να ενισχυθούν με θεραπείες που ενισχύουν τη θανάτωση τους στοχεύοντας τη βιολογία Ikaros και JUN/FOS. Ο καθηγητής Huntington σημειώνει ότι τα φάρμακα που στοχεύουν το Ikaros/Aiolos έχουν ήδη λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την τοπική Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων (TGA) για τη θεραπεία της κακοήθειας των Β κυττάρων.

interleukini anosopoiitiko karkinos

Σημείωσε, “Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα. Οπλισμένοι με αυτές τις νέες πληροφορίες, θα μπορούσε να είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων φαρμάκων που στοχεύουν αυτά τα σύμπλοκα που μπορεί να προσφέρουν διαφοροποιημένη φαρμακολογία και θεραπευτικό δείκτη για τη θεραπεία ασθενειών.” Είναι σημαντικό σε αυτό το μέτωπο, η ομάδα του καθηγητή Huntington μπόρεσε να δείξει ότι ο Ίκαρος είχε έναν διατηρημένο ρόλο στα υγιή Β κύτταρα και, επομένως, στους καρκίνους των Β κυττάρων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα