24.4 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Το ποσοστό των γεννήσεων δίδυμων αυξήθηκε σε εγκυμοσύνες με υψηλότερο ΔΜΣ

Το ποσοστό των δίδυμων τοκετών αυξήθηκε με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μέρος αυτής της συσχέτισης εξηγήθηκε από την υψηλότερη χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open.

didima dms

Ο Jeffrey N. Bone, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και της γέννησης δίδυμων και το ρόλο της ART ως δυνητικού μεσολαβητή σε αυτή τη συσχέτιση. Η ανάλυση περιελάμβανε 392.046 τοκετούς (ηλικία κύησης ≥20 εβδομάδων) με πλήρη δεδομένα που ταυτοποιήθηκαν από το Μητρώο Περιγεννητικής Βάσης Δεδομένων της Βρετανικής Κολομβίας (2008 έως 2020).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την προσαρμογή για άλλες συμμεταβλητές, οι γυναίκες με λιποβαρή είχαν σχετικά λιγότερα δίδυμα σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ (προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου [aRR], 0,84), ενώ οι γυναίκες με υπέρβαρες, παχυσαρκία κατηγορίας Ι, παχυσαρκία τάξης ΙΙ και κατηγορίας ΙΙΙ Η παχυσαρκία είχε υψηλότερα ποσοστά (aRRs, 1,14, 1,16, 1,17, 1,41, αντίστοιχα).

Επιπλέον, το ποσοστό των γυναικών που συνέλαβαν με ART αυξήθηκε με την αύξηση του ΔΜΣ. Η ART συσχετίστηκε με ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό δίδυμου τοκετού (aRR, 11,80) και εξήγησε περίπου το ένα τέταρτο της συσχέτισης μεταξύ παχυσαρκίας κατηγορίας Ι και ΙΙ και δίδυμου τοκετού (π.χ., κατηγορία παχυσαρκίας Ι, 23 τοις εκατό με τη μεσολάβηση).

didimi kiisi dms

«Βρήκαμε μια σχετικά μικρή περίσσεια διδύμων τοκετών σε γυναίκες που είχαν υπέρβαρα και παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ», γράφουν οι συγγραφείς.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα