Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στη Σουηδία ερευνούν ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από Cryptosporidium. Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας (Folkhälsomyndigheten) δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει την πηγή της επιδημίας που προκαλείται από το παράσιτο Cryptosporidium, το οποίο προκαλεί κρυπτοσποριδίωση. Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2023, 68 άτομα από 14 περιοχές έχουν μολυνθεί. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι από το Halland και το Jönköping.
Από τις περιπτώσεις, το 72% είναι γυναίκες, η μέση ηλικία είναι τα 41 και το 79 τοις εκατό είναι στην ηλικιακή ομάδα 21 έως 60 ετών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το τελευταίο κρούσμα έναρξης ασθένειας ήταν στις αρχές Ιανουαρίου. Η πληκτρολόγηση ορισμένων δειγμάτων έδειξε ότι 13 από τα 18 ανήκαν στον ίδιο τύπο κρυπτοσποριδίου, κάτι που δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν κοινή πηγή μόλυνσης, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.
Η Livsmedelsverket (ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων) και οι πληττόμενες τοπικές μονάδες ελέγχου λοιμώξεων προσπαθούν επίσης να βρουν την πηγή, η οποία υποπτεύεται ότι είναι κάποιο είδος φρέσκου φαγητού. Πληροφορίες σχετικά με το τι έφαγαν τα κρούσματα επιδημίας πριν αρρωστήσουν συλλέγονται μέσω συνεντεύξεων και συλλογής ερωτηματολογίων. Οι απαντήσεις θα συγκριθούν με το τι έχουν φάει τα άτομα σε μια υγιή ομάδα σύγκρισης για να εκτιμηθεί εάν υπάρχουν τρόφιμα που έχουν καταναλώσει τα κρούσματα επιδημίας σε μεγαλύτερο βαθμό από την ομάδα σύγκρισης.
Τον Οκτώβριο του 2023, το τυρί από κατσικίσιο γάλα ήταν ύποπτο ότι ήταν η πηγή μιας εστίας κρυπτοσποριδίωσης στη Σουηδία που αρρώστησε επτά άτομα. Τα περιστατικά δεν θεωρείται ότι συνδέονται. Το 2022 αναφέρθηκαν στη χώρα 716 κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης. Η κορύφωση των λοιμώξεων παρατηρείται συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μολύνθηκαν στη Σουηδία και 146 άτομα μολύνθηκαν στο εξωτερικό.
Έξι επιδημίες κρυπτοσποριδίου αρρώστησαν 208 άτομα. Οι επιδημιολογικές έρευνες σε ένα ξέσπασμα έδειξαν ότι το μολυσμένο μαρούλι σε έτοιμα προς κατανάλωση μείγματα πράσινων φύλλων είναι η πιθανή αιτία μόλυνσης. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από δύο έως 12 ημέρες. Τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως διαρκούν έως και δύο εβδομάδες, περιλαμβάνουν μέτρια έως σοβαρή υδαρή διάρροια, χαμηλό πυρετό, κράμπες στην κοιλιά, ναυτία και έμετο.