26.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελονοσία: Το Καμερούν ξεκινά μια ιστορική μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της νόσου

Ελονοσία: Το Καμερούν ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρώτο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ελονοσίας που θα προσφερθεί σε εθνικό επίπεδο και ως θέμα ρουτίνας, σε ένα βήμα που ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει ως «ιστορικό». Η ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους ετησίως—95 τοις εκατό από αυτούς στην Αφρική—σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ευθύνονται για περισσότερο από το 80 τοις εκατό των θανάτων στην ήπειρο. Μετά από μια πιλοτική φάση, το εμβόλιο RTS,S κυκλοφορεί σε κλίμακα σε ολόκληρη την Αφρική, ξεκινώντας από το Καμερούν.

vac 4

Σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Soa, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από την πρωτεύουσα Yaounde, ο έξι μηνών Noah Ngah έγινε ο πρώτος που έλαβε την ένεση στην εγκατάσταση. Με επευφημίες και ενθάρρυνση από τις νοσοκόμες, το βρέφος έλαβε το τρύπημα—προς ανακούφιση της μητέρας του, η οποία περίμενε να εμβολιαστεί και η δίδυμη αδερφή του. «Μερικοί γονείς είναι επιφυλακτικοί, αλλά ξέρω ότι τα εμβόλια είναι καλά για τα παιδιά», είπε η μητέρα τους Helene Akono στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι ένα από τα πολλά κέντρα εμβολίων σε 42 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προτεραιότητα σε όλο το τεράστιο έθνος της Κεντρικής Αφρικής με περίπου 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Το εμβόλιο θα προσφέρεται δωρεάν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και συστηματικά σε όλα τα παιδιά κάτω των έξι μηνών ταυτόχρονα με άλλους υποχρεωτικούς ή συνιστώμενους εμβολιασμούς. Ο ΠΟΥ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF και η συμμαχία εμβολίων Gavi δήλωσαν τον Νοέμβριο ότι η κίνηση ήταν «ένα ιστορικό βήμα προς τον ευρύτερο εμβολιασμό κατά μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες για τα παιδιά της Αφρικής». Σώζοντας ζωές Περισσότερες από 300.000 δόσεις RTS,S—το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που συνιστάται από τον ΠΟΥ του ΟΗΕ—έφτασαν στο Yaounde στα τέλη Νοεμβρίου. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να οργανωθεί η έναρξη της Δευτέρας. Από το 2019, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν χτυπηθεί με τρυπήματα στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι σε πιλοτική φάση. Η προσπάθεια οδήγησε σε ουσιαστικές μειώσεις στη σοβαρή ασθένεια ελονοσίας και τις νοσηλείες. Ο υπουργός Υγείας της Γκάνας Kwaku Agyeman-Manu είπε ότι εκεί το ποσοστό θνησιμότητας από ελονοσία κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 1,7 τοις εκατό το 2008 σε 0,06 τοις εκατό το 2022 και περιέγραψε τα εμβόλια ως παράγοντες που αλλάζουν το παιχνίδι. «Δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικός, αλλά πολύ αποδοτικός και αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της επιβίωσης των παιδιών».

vac w

Το Καμερούν είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας και συστηματικό πρόγραμμα στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τον συντονιστή της εκστρατείας που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον Gavi. «Στο Καμερούν, το 30 τοις εκατό των διαβουλεύσεων συνδέονται με την ελονοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Aurelia Nguyen, επικεφαλής προγράμματος της συμμαχίας εμβολίων Gavi. «Η ύπαρξη ενός προληπτικού εργαλείου όπως το εμβόλιο θα απελευθερώσει το σύστημα υγείας και θα οδηγήσει σε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους». Η Μπουρκίνα Φάσο, η Λιβερία, ο Νίγηρας και η Σιέρα Λεόνε πρόκειται να ακολουθήσουν με προγράμματα εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας. Ο Willis Akhwale, ειδικός σύμβουλος στο End Malaria Council Κένυα, είπε ότι η ανάπτυξη ήταν μια ανακούφιση αλλά όχι μια «ασημένια σφαίρα». «Η αποτελεσματικότητα, όσο και αν σώζει ζωές, δεν είναι 100 τοις εκατό, αλλά ακόμη και στο 40 τοις εκατό σώζει ζωές και ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των δύο ετών όταν τείνετε να πάθετε σοβαρή ελονοσία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα