27.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Στοματική υγιεινή: Πώς η στοματική υγιεινή επηρεάζει την εμφάνιση άνοιας;

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες πέρα από οδοντιατρικά προβλήματα, με αναδυόμενες ενδείξεις που τη συνδέουν με διάφορες συστηματικές καταστάσεις. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, ορισμένους καρκίνους και τον πρόωρο τοκετό, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ασθένεια των ούλων και η απώλεια δοντιών μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης αργότερα στη ζωή.

igeia dontion

Στοματική υγιεινή

Διεξήχθη από τον Δρ. Satoshi Yamaguchi και την ομάδα του στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία, η μελέτη βρήκε στοιχεία συρρίκνωσης του ιππόκαμπου -μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη- σε άτομα με ασθένεια των ούλων ή απώλεια δοντιών. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση.

Σύμφωνα με τον Yamaguchi, το παθογόνο της περιοδοντικής νόσου μπορεί δυνητικά να εισβάλει στον εγκέφαλο και να βλάψει τον νευρικό ιστό. Επιπλέον, η μειωμένη διέγερση της μάσησης που προκύπτει από την απώλεια δοντιών θα μπορούσε να συμβάλει στην ατροφία του εγκεφάλου. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 172 συμμετέχοντες, αποκάλυψε ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης του ιππόκαμπου σε άτομα με νόσο των ούλων και λιγότερα υγιή δόντια, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της γνωστικής έκπτωσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την απώλεια δοντιών ισοδυναμούσε με σχεδόν ένα έως 1,3 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου των ούλων. Ο Yamaguchi τονίζει τη σημασία της διατήρησης της στοματικής υγείας για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου.

Ο Δρ. Saul Pressner, οδοντίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει τη σημασία των καλών πρακτικών στοματικής υγιεινής, όπως η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. Συνιστά την αντικατάσταση των δοντιών που έχουν προσβληθεί σοβαρά με κατάλληλες οδοντοστοιχίες όταν είναι απαραίτητο.

Ο Πέρσι Γκρίφιν, διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης στην Ένωση Αλτσχάιμερ, αναγνωρίζει τη συμβολή της μελέτης στην κατανόηση της σύνδεσης στοματικής υγείας-γνωσίας, αλλά τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερους και πιο διαφορετικούς πληθυσμούς. Ενώ η οριστική επίδραση της στοματικής υγιεινής στη γνωστική έκπτωση παραμένει αβέβαιη, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και την υγιή γήρανση.

anoia dontia

Ο Γκρίφιν συμβουλεύει να ληφθούν υπόψη άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και η διατροφή, που παίζουν επίσης κρίσιμους ρόλους στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης καθώς τα άτομα γερνούν. Τελικά, η προτεραιότητα της στοματικής υγείας παράλληλα με άλλα προληπτικά μέτρα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της γνωστικής ευεξίας και της συνολικής ποιότητας ζωής.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα