13.8 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Υπέροχη μηλόπιτα με ελαιόλαδο

Kαλύπτεται με πολύ λεπτές φέτες μήλου κομμένες σε μισοφέγγαρα που γεμίζουν όλη την επιφάνεια. Ωστόσο, το λεπτό άρωμα από μήλα και κάρδαμο που απλώνεται, καθώς ψήνεται  σ’ όλο το σπίτι θα κάνει τους πάντες να ζητήσουν ένα(;;;) κομμάτι…

 

milopita 1

Υλικά

4 μήλα

Χυμό από 1 λεμόνι

4 αυγά

180 γρ. ζάχαρη , + 2 κουταλιές της σούπας για τα μήλα

120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

240 γρ αλεύρι τύπου 0

8 γρ μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

Βούτυρο για να λαδώσουμε τη φόρμα του κέικ

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τρία μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κρατάμε το τέταρτο στην άκρη. Μαζεύουμε τα μήλα σε ένα μπολ, τα βρέχουμε με τον χυμό ενός λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε γρήγορα και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και μετά ενσωματώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ , το κάρδαμο σε σκόνη και το αλάτι. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μήλα, ρίχνοντας και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού στο μπολ. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα μήλα με το μείγμα.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ. Ισοπεδώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

milopita

Ξεφλουδίζουμε το άλλο μήλο που έχουμε αφήσει στην άκρη, αφαιρούμε τον πυρήνα και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Χρησιμοποιούμε αυτές τις φέτες για να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του κέικ, τακτοποιώντας τις ακτινωτά, σε ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από το εξωτερικό.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε ζεστό φούρνο για περίπου 45 – 50 λεπτά, ελέγχοντας το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα. Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου δέκα λεπτά και μετά το αφαιρούμε από το ταψί και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα