8.9 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Αυγά για πρωινό: Οφέλη και αντενδείξεις σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Το πρωινό  με πρωτεΐνες με βάση το αυγό έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό αξίζει να ερευνήσετε εάν είναι καλό για την υγεία σας. Σίγουρα, τα οφέλη ενός πρωινού με πρωτεΐνη συνέβαλαν στην επανεκτίμηση των αυγών: είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το σχηματισμό μυών και άλιπης μάζας που χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά μεταξύ των αθλητών και συνιστάται περισσότερο πριν την προπόνηση.

 

 

avga 1

Οι θρεπτικές ιδιότητες των αυγών

Τα αυγά περιέχουν μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο, βιταμίνη Β12 (απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων και για την καταπολέμηση της κυτταρικής γήρανσης), βιταμίνη Κ (που ενισχύει τα οστά),βιταμίνη  D (που σταθεροποιεί το ασβέστιο στα οστά) και λουτεΐνη (σύμμαχος της υγείας των ματιών). Επιπλέον, ο κρόκος περιέχει βιταμίνη Β8 (βιοτίνη), πολύ ευεργετική για τα νύχια και τα μαλλιά.

Είναι καλό να τρώμε αυγά για πρωινό κάθε μέρα;

«Το να παίρνουμε αυγά για πρωινό είναι μια από τις μεγάλες διατροφικές συζητήσεις. Υπάρχουν συσκευασμένα βραστά αυγά στην αγορά, κάτι που πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρουσία ενός τροφίμου στην αγορά δεν πιστοποιεί τη θρεπτική του αξία ή η γεύση του, ούτε καν η ύπαρξή του στη φύση. Από την άλλη, είναι πραγματικά απαραίτητο να διαχωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι κάθε πρωί για να ετοιμάσουμε τηγανίτες ή άλλα γλυκά;” , γράφει η Giulia. «Μπορείτε επίσης να τρώτε ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα (οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, εκτός εάν έχετε υπερχοληστερολαιμία), αλλά τότε η διατροφή σας δεν θα ήταν πλούσια».

avga

Σύμφωνα με την ειδικό, εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, το σημαντικό για να μειώσετε την απορρόφηση του αυγού είναι να αφήσετε τον κρόκο να μην ψηθεί καλά, όπως στα αυγά ποσέ, και να εκμεταλλευτείτε την παρουσία ορισμένων λεκιθινών που μειώνουν την αφομοίωση της χοληστερόλης. Με αυτή τη μέθοδο, τα καλά λιπαρά εξακολουθούν να υπάρχουν στον κρόκο. Ο διαχωρισμός του ασπραδιού από τον κρόκο είναι λιγότερο ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα