19.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Damo Suzuki: Ο Ιάπωνας τραγουδιστής των Can πέθανε στα 74 του

Ο Damo Suzuki, ο ιαπωνικής καταγωγής τραγουδιστής που πρωτοστάτησε στο πρωτοποριακό Krautrock γκρουπ Can κατά τη διάρκεια της δημιουργικής αιχμής του συγκροτήματος, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ο θάνατος της Suzuki επιβεβαιώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου μέσω του Instagram του Can. Αν και δεν αναφέρθηκε η αιτία του θανάτου του, ο μουσικός από την Κολωνία διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2014, αφού είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά με τη νόσο 30 χρόνια νωρίτερα.

suzuki damo

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο του υπέροχου φίλου μας Damo Suzuki, χθες, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024», ανέφερε το μήνυμα στον λογαριασμό του Can. «Η απεριόριστη δημιουργική του ενέργεια έχει αγγίξει τόσους πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο με τον Can, αλλά και με την περιοδεία του στο δίκτυο που εκτείνεται σε όλη την ήπειρο. Η ευγενική ψυχή και το αναιδές χαμόγελο του Damo θα λείψουν για πάντα.»

Γεννημένος ως Kenji Suzuki στην επαρχία Kanagawa νότια του Τόκιο, ο τραγουδιστής έφυγε από την Ιαπωνία ως έφηβος για να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να ζήσει σε χίπικες κοινότητες. Το 1970, τα ιδρυτικά μέλη του Can, Czukay και Liebezeit, εντόπισαν τη Suzuki να παίζει ως μουσικός του δρόμου στην μποέμ συνοικία Schwabing του Μονάχου και τον αρραβώνισαν να παίξει την πρώτη τους συναυλία για αυτούς το ίδιο βράδυ. «Δεν υπήρχαν οδηγίες από το συγκρότημα», θυμάται σε μια συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung το 2018. «Ήμουν γραφτό να περπατήσω στη σκηνή και να κάνω οτιδήποτε».

damo suzuki

Το αυτοσχεδιαστικό του στυλ τραγουδιού – αναμειγνύοντας λέξεις στα αγγλικά, τα ιαπωνικά και τις δικές του κατασκευασμένες γλώσσες – έγινε το κλειδί για τον ήχο του Can. Μεταξύ 1970 και 1973 οδήγησε το συγκρότημα στην αδιαμφισβήτητη κορύφωσή του, συμπεριλαμβανομένου ενός τριού άλμπουμ τόσο τολμηρών και επαναστατικών όσο κανένα στο ροκ κανόνα του 20ου αιώνα: Tago Mago, Ege Bamyasi και Future Days. Μουσικοί όπως ο David Bowie, οι Radiohead και οι Talking Heads ανέφεραν όλοι το γερμανικό συγκρότημα ως επιρροή.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα