24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Επούλωση Πληγών: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα την επιταχύνει, σύμφωνα με μελέτη 

Επούλωση Πληγών: Επίδεσμοι με έγχυση καζεΐνης, μια πρωτεΐνη που απαντάται φυσικά στο αγελαδινό γάλα, βελτίωσαν σημαντικά την επούλωση των πληγών σε αρουραίους σε σύγκριση με αυτούς στις ομάδες ελέγχου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του UCL.Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Περιοδικό της  Διασύνδεσης της Βασιλικής Εταιρείας (Journal of The Royal Society Interface), είναι η πρώτη που δοκιμάζει τα φημισμένα θεραπευτικά οφέλη της καζεΐνης σε ένα ζωικό μοντέλο. Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καζεΐνη, η οποία είναι φθηνή, άφθονη και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ακριβά υλικά, όπως το ασήμι σε επιδέσμους τραυμάτων.Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών και είναι πιο άφθονη στο αγελαδινό γάλα, όπου αποτελεί έως και το 80% της ουσίας.Την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί για τις αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καζεΐνης, καθώς και τη χρησιμότητά της ως συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCL αναμείξανε καθαρή καζεΐνη με πολυκαπρολακτόνη (PCL), έναν βιοδιασπώμενο πολυεστέρα που χρησιμοποιείται συνήθως ως υλικό επιδέσμου.Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται συμπιεσμένη περιστροφή, η οποία αναπτύχθηκε στο UCL το 2013, για να περιστρέψουν αυτό το μείγμα σε ίνες που μοιάζουν με επίδεσμο από τις οποίες δημιούργησαν επιδέσμους με έγχυση καζεΐνης.Αυτό δεν θα ήταν δυνατό με άλλες, ακριβότερες μεθόδους κατασκευής, όπως η ηλεκτροϊνοποίηση.

epidesmoi b

Οι αρουραίοι με πανομοιότυπες μικρές διατρήσεις δέρματος χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα τραύματα της πρώτης ομάδας αντιμετωπίστηκαν με επιδέσμους με έγχυση καζεΐνης, η δεύτερη με κανονικούς επιδέσμους PCL και η τρίτη χωρίς επιδέσμους. Η πρόοδος της επούλωσης ελέγχθηκε μετά από τρεις, επτά, 10 και 14 ημέρες με φωτογράφιση και μέτρηση των πληγών, καθώς και εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι στις 14 ημέρες τα τραύματα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με επιδέσμους με έγχυση καζεΐνης επουλώθηκαν στο 5,2% του αρχικού τους μεγέθους, σε σύγκριση με 31,1% στην ομάδα με κανονικό επίδεσμο και 45,6% στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης ότι οι επίδεσμοι καζεΐνης ήταν μη τοξικοί και ότι τα επίπεδα των μορίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό ήταν πολύ χαμηλότερα γύρω από τα τραύματα που θεραπεύτηκαν με αυτούς. Ο Δρ Jubair Ahmed (UCL Mechanical Engineering), ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε: “Τα φυσικά υλικά περιέχουν μερικές υπέροχες ιδιότητες, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες. Γνωρίζαμε ότι η καζεΐνη φημιζόταν πως έχει θεραπευτικά οφέλη και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικές εφαρμογές όπως οι επίδεσμοι τραυμάτων. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι οι επίδεσμοι καζεΐνης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί στους ανθρώπους, αλλά αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.” Δεδομένου ότι η καζεΐνη είναι ένα απόβλητο προϊόν αποβουτυρωμένου γαλακτοκομικού γάλακτος, εάν εγκρινόταν για επεξεργασία σε ανθρώπους, θα ήταν ένα σχετικά φθηνό υλικό που θα μπορούσε να παραχθεί σε κλίμακα. Ωστόσο, η χημική σύνθεση και η ισχύς των φυσικών ουσιών μπορεί να ποικίλλουν, ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η καζεΐνη στην κλινική, όπου η συνέπεια είναι το κλειδί για την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Ο καθηγητής Mohan Edirisinghe (UCL Mechanical Engineering), ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

epidesmoi

“Όλη η έρευνα μέχρι στιγμής υποδηλώνει ότι η καζεΐνη έχει δυνατότητα επούλωσης πληγών, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πραγματικά το γιατί με μεγάλη λεπτομέρεια. Η καζεΐνη έχει αντιμικροβιακή δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που σίγουρα μπορεί να παίζουν ρόλο. Το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε τις βιολογικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα προτού μπορέσουμε να εξετάσουμε τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα