20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ορμόνη Χρυσομαλλούσας: Καθοριστική για την ανδρική γονιμότητα

Η σωστή ανάπτυξη των όρχεων σε ένα αρσενικό έμβρυο – και η γονιμότητα αργότερα στη ζωή – εξαρτώνται από το εάν μια κρίσιμη ορμόνη βρίσκεται στο σωστό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα του αυξητικού παράγοντα ακτιβίνη Α θα βλάψουν την παραγωγή τεστοστερόνης τη στιγμή που απαιτείται για τον αρρενωπό του εμβρύου, αλλά νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι η υπερβολική ποσότητα ακτιβίνης Α μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο.

sperma andre

Η πτυχιούχος Δρ Πένυ Γουίνι και η επιβλέπουσα καθηγήτρια Κέιτ Λάβλαντ οδήγησαν μια μελέτη που χρησιμοποιούσε ποντίκια για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της αυξημένης ακτιβίνης Α, η οποία μπορεί να εμφανιστεί κατά τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευτεί στο Frontiers in Endocrinology.

Η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να ξεκινήσει από τη μήτρα

Η Δρ Γουίνι είπε ότι πρόκειται για σημαντικές ανακαλύψεις, σε μια εποχή που η αναπαραγωγική υγεία μειώνεται στους Αυστραλούς άνδρες. Περίπου 1 στους 20 άνδρες εμφανίζουν μειωμένη γονιμότητα και ο καρκίνος των όρχεων είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους νέους άνδρες ηλικίας 18-39 ετών. Αν και αυτές οι καταστάσεις συνήθως ανιχνεύονται μόνο μετά την εφηβεία, οι αιτίες πιστεύεται ότι προέρχονται από διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αυξημένη βιοδραστικότητα της ακτιβίνης Α οδηγεί σε φαινοτύπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στους όρχεις που εκτίθενται σε χημικές ουσίες ενδοκρινικού διαταράκτη (EDC)», είπε η Δρ. «Τα αγοράκια που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα EDC στη μήτρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κρυψορχία, υποσπαδία στη νεολαία και στειρότητα ως ενήλικες».

Η έρευνα της ομάδας έδειξε τώρα ότι η υπερβολική ποσότητα ακτιβίνης Α βλάπτει τόσο τα γεννητικά κύτταρα (πρόδρομοι του σπέρματος) όσο και τα κύτταρα Leydig (τα οποία παράγουν τεστοστερόνη στους ενήλικες). «Τα γεννητικά κύτταρα που εκτέθηκαν σε υψηλή ακτιβίνη Α περιείχαν συχνά περισσότερους από έναν πυρήνες και εντοπίστηκαν αφύσικα έξω από τους χορδούς των όρχεων, μειώνοντας τον αριθμό των πρόδρομων κυττάρων του σπέρματος κατά τη γέννηση κατά το ήμισυ», είπε.

Με άλλα λόγια, η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα αυτής της ορμόνης οδήγησε σε μειωμένη ικανότητα παραγωγής σπέρματος. «Ανακαλύψαμε επίσης ότι αρκετά ένζυμα απαραίτητα για την παραγωγή στεροειδών ήταν χαμηλότερα στα κύτταρα Leydig στα ποντίκια, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή των παραγόντων αρρενοποίησης. Όπως η ιστορία της Χρυσομαλλούσας, η υπερβολική ή πολύ λίγη ακτιβίνη Α είναι επιζήμια για την ανάπτυξη των εμβρυϊκών όρχεων. Είναι σημαντικό τα επίπεδα ακτιβίνης Α να είναι «ακριβώς σωστά» για να διασφαλιστεί ότι θα χτιστεί η σωστή βάση για μελλοντικά αποτελέσματα στην αναπαραγωγική υγεία».

sperma

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες

Είναι σημαντικό, ενώ οι παθήσεις που περιγράφονται παραπάνω εμφανίζονται μόνο σε άνδρες, αυτή η έρευνα είναι σχετική για έγκυες γυναίκες που κυοφορούν αγοράκια. «Τα επίπεδα ακτιβίνης Α είναι αυξημένα σε έγκυες γυναίκες που εμφανίζουν καταστάσεις όπως προεκλαμψία, περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου, λοιμώξεις ή που μπορεί να λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα όπως SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», είπε.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα