15.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Τι είναι το Alaskapox και πώς μεταδίδεται;

Για εννέα χρόνια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας γνώριζαν έναν ασυνήθιστο ιό που προκαλεί σπάνιες, σχετικά ήπιες ασθένειες στην περιοχή Fairbanks. Αλλά ένα πρόσφατο κρούσμα σε ένα άλλο μέρος της πολιτείας – αυτό με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άνδρα – έχει φέρει νέα προσοχή στον λεγόμενο ιό της Αλάσκας ή Alaskapox.

alaskapox ios

Τι είναι το Alaskapox;

Το Alaskapox ανήκει σε μια οικογένεια ιών σε σχήμα τούβλου που μπορούν να μολύνουν ζώα και ανθρώπους. Αυτά τα σφάλματα, γνωστά ως ορθοποξικοί ιοί, τείνουν να προκαλούν βλάβες ή ευλογιά στο δέρμα. Το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και μερικά θεωρούνται πιο επικίνδυνα από άλλα.

Η ευλογιά είναι ίσως η πιο διάσημη από τις παρτίδες, αλλά άλλα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν την ευλογιά των καμηλών, την ευλογιά των αγελάδων, την ευλογιά και το mpox – παλαιότερα γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων.

Το Alaskapox ανακαλύφθηκε το 2015 σε μια γυναίκα που ζούσε κοντά στο Fairbanks της Αλάσκας. Έχει βρεθεί κυρίως σε μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων βολβών και των μύλων. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορεί επίσης να μεταφέρουν τον ιό, λένε οι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Επτά άνθρωποι, όλοι στην Αλάσκα, έχουν μολυνθεί από αυτό τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Alaskapox;

Τα άτομα με Alaskapox έχουν αναπτύξει ένα ή περισσότερα εξογκώματα ή φλύκταινες στο δέρμα, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς και διογκωμένους λεμφαδένες. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν ήπιες ασθένειες που υποχώρησαν από μόνες τους μετά από μερικές εβδομάδες. Αλλά τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή ασθένεια.

Μια κόκκινη ράχη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τη φυτική και ζωική ζωή στο Τζούνο της Αλάσκας, την Πέμπτη 1 Μαΐου 2014. Η Αλάσκα ανακαλύφθηκε το 2015 σε μια γυναίκα που ζούσε κοντά στο Φέρμπανκς της Αλάσκας. Έχει βρεθεί κυρίως σε μικρά θηλαστικά. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορεί επίσης να μεταφέρουν τον ιό, λένε οι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Πώς μεταδίδεται το Alaskapox;

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Alaskapox μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα. Δεν έχει τεκμηριωθεί περίπτωση μετάδοσης του από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά άλλοι ιοί της ίδιας οικογένειας μπορούν να εξαπλωθούν όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με τις βλάβες ενός άλλου ατόμου, επομένως οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας συμβουλεύουν οποιονδήποτε έχει αλλοίωση της Αλάσκας να το καλύψει με έναν επίδεσμο.

Πώς μπορώ να προστατευτώ εγώ και τα κατοικίδιά μου;

Το Alaskapox είναι μια σπάνια ασθένεια που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα, πιστεύουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Τούτου λεχθέντος, η άγρια ζωή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους μολύνσεων. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ασφαλή τα κατοικίδια ζώα και τα μέλη της οικογένειας είναι να κρατάτε μια ασφαλή απόσταση και να πλένετε τα χέρια σας μετά την ύπαιθρο. Επίσης, μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την άγρια ζωή ως κατοικίδια.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα