22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΟΥ 2030: Εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως επιβάρυνση της δημόσιας υγείας έως το 2030 βάση του ΠΟΥ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία. Παγκοσμίως, πάνω από 540.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το έτος 2021 και περίπου 342.176 έχασαν τη ζωή τους από αυτόν τον καρκίνο. Παρά αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας και μια προφανής πορεία δράσης που ετοιμάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως επιβάρυνση της δημόσιας υγείας έως το 2030.

fda

HPV: Προέλευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος μολυσματικός παράγοντας. Οι περισσότερες λοιμώξεις HPV είναι ξεκάθαρες από μόνες τους. Ωστόσο, οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

  1. Εμβολιασμός: Η διεύρυνση του εμβολιασμού τους με εμβόλιο HPV κατά 90% μέχρι την ηλικία των 15 ετών είναι κρίσιμη. Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι γνωστό ότι λειτουργεί όχι μόνο στην πρόληψη των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και εκείνων που οδηγούν σε μια τέτοια πάθηση.
  2. Έλεγχος: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος βοηθά στην ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε κρίσιμο πρώιμο στάδιο. Ο ΠΟΥ στοχεύει να ελέγχεται το 70% των γυναικών με τη χρήση τεστ υψηλής απόδοσης στις ηλικίες 35 και 45 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω ελέγχου ρουτίνας για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση ώστε να επιτευχθεί άμεση παρέμβαση και θεραπεία.
  3. Θεραπεία και διαχείριση: Ο τρίτος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το ενενήντα τοις εκατό των γυναικών που επηρεάζονται από Προκαρκινικές βλάβες έχουν τη θεραπεία και ότι το 90% αυτών που έχουν διαγνωστεί με Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας λαμβάνουν κατάλληλη διαχείριση. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η ύπαρξη μιας τέτοιας επιλογής αυξάνει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας κάποιου.

Αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη, καθώς η τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μάρτυρας της εισαγωγής του τεστ HPV. Αυτή η μέτρηση επιτρέπει την παρατήρηση συγκεκριμένων παραλλαγών του HPV που καταλήγουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τεστ LBC και HPV

Υπάρχει μια αλλαγή στο παράδειγμα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη συνταγογράφηση τεστ LBC και HPV. Το πρότυπο του ΠΟΥ είναι η συν-δοκιμή, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση της μεθοδολογίας LBC και HPV. Αυτή η μέθοδος βελτιώνει την αναγνώριση του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας διακρίνοντας τις ασθένειες που ενδέχεται να αποφύγουν την ανίχνευση όταν οποιαδήποτε εξέταση χρησιμοποιείται ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, η συν-δοκιμή συνεπάγεται ένα δείγμα που απαιτεί ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εμφανίζονται ως ψευδώς θετικά και η μη ύπαρξη υπερβολικής θεραπείας εκτός από τις ιατρικές διαδικασίες και την ψυχική δυσφορία.

fda 1

Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ

Μια παγκόσμια στρατηγική που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ που βασίζεται στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως ένα από τα παγκοσμίως διαδεδομένα προβλήματα δημόσιας υγείας που έχουν εντοπιστεί έως το 2030. Ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα για πιο ακριβή και αποτελεσματικό προσυμπτωματικό έλεγχο ήταν η εξέλιξη των τεχνικών. συνδυάζοντας τη μεθοδολογία τεστ LBC και HPV μέσω συν-δοκιμών. Η εκπαίδευση και η διαφώτιση των γυναικών σε εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να ελέγχονται περιστασιακά για να επιβεβαιώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα