20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Vegan Διατροφή: Μετα-ανάλυση βρίσκει τις χορτοφαγικές δίαιτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τη γλυκόζης και το βάρος

Vegan Διατροφή: Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση σχετικά με την επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD). Διαπίστωσαν ότι η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με σημαντικά βελτιωμένη LDL-χοληστερόλη, HbA1c (επίπεδο γλυκόζης) και σωματικό βάρος. Στην εργασία τους με τίτλο “Χορτοφαγικές Διατροφικές Συνήθειες και καρδιομεταβολικός κίνδυνος σε άτομα με ή σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση” που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, η ομάδα παρουσιάζει μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCTs) σχετικά με τις επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής σε άτομα με ή υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στόχος της ήταν να αξιολογήσει τη συσχέτιση των χορτοφαγικών διαιτών με τις εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένων της LDL-C, της HbA1c, της ΣΑΠ, του σωματικού βάρους και της ενεργειακής πρόσληψης. Αναλύοντας τα δεδομένα από 29 μελέτες σε 20 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε διάστημα 22 ετών με 1.878 συνολικά συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν σταθερά θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες σε χορτοφαγικές δίαιτες. Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν διεξήχθησαν κυρίως στις ΗΠΑ και περιλάμβαναν επίσης μελέτες από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, το Ιράν, την Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κίνας.

diabetes a 1

Μέσα στα μεταδεδομένα υπήρχαν υποσύνολα παραμέτρων της μελέτης που όλα ακολουθούσαν παρόμοια τάση αποτελεσμάτων. Σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων, οι χορτοφαγικές δίαιτες παρέμβασης μείωσαν σημαντικά την LDL-C κατά 12,9 mg/dL. Σε σύγκριση με τις εξωτερικές δίαιτες ελέγχου, η κατανάλωση χορτοφαγικής δίαιτας συσχετίστηκε με μείωση της LDL-C κατά 6,6 mg/dL σε μέσο όρο έξι μηνών. Οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με παρόμοια μείωση της LDL-C σε μελέτες με (-7,2 mg/dL) και χωρίς (-6,8 mg/dL) ενεργειακό περιορισμό που συμμετείχαν. Οι χορτοφαγικές δίαιτες μείωσαν ακόμη και την LDL-C (-5,9 mg/dL) σε ένα υποσύνολο μελετών χωρίς παρέμβαση ή απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας. Η πιο σταθερή μείωση του βάρους παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (-9,1 mg/dL). Μεταξύ όλων των διαφορετικών χορτοφαγικών διαιτών, οι χορτοφαγικές (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των αυγών) χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση της LDL-C. Η σημαντικότερη μείωση του βάρους παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (-3,6), ακολουθούμενη από άτομα με διαβήτη τύπου 2 (-2,8 kg). Ένα απροσδόκητο σήμα μεταξύ των μελετών με περιορισμένες και μη περιορισμένες θερμίδες παρατήρησε υπερδιπλάσια μείωση του βάρους στις χορτοφαγικές δίαιτες παρέμβασης χωρίς ενεργειακό περιορισμό. Τα άτομα με μη περιορισμένη (χορτοφαγική) θερμιδική πρόσληψη έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 kg σε σύγκριση με 1,8 kg για τα άτομα με χορτοφαγική δίαιτα με περιορισμένη ενέργεια. Δεν είναι σαφές αν αυτό υποδηλώνει πρόσθετα οφέλη από μια χορτοφαγική δίαιτα που περιλαμβάνει όλα όσα μπορείς να φας, ειδικούς περιορισμούς στον τύπο των διαθέσιμων τροφίμων ή κρυφές αποκλίσεις υψηλής θερμιδικής αξίας από τους συμμετέχοντες σε περιοριστικές δίαιτες.

vegan

Δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες ίδιες

Τα χορτοφαγικά γεύματα που διατίθενται στο εμπόριο για ευκολία μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σακχαρόζη ή τεχνητά γλυκαντικά και αλάτι. Ένας υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη είναι πιθανός σε μια χορτοφαγική δίαιτα εάν τα λαχανικά περάσουν πρώτα από τηγανητή φριτέζα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα και αλάτι συνδέονται με 32% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ενώ μια μετα-ανάλυση 20 προηγούμενων μελετών δεν μπορεί να ελέγξει το ευρύ φάσμα των διαιτών που συμπεριλήφθηκαν στις εν λόγω μελέτες, οι οποίες κυμαίνονταν από φυτοφάγους έως χορτοφάγους (επιτρέποντας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), το συνολικό σήμα από αυτές τις διαφορετικές χορτοφαγικές δίαιτες ήταν σαφές. Η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με σημαντικές βελτιώσεις στην LDL-C, την HbA1c (επίπεδο γλυκόζης) και το σωματικό βάρος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να έχουν συνεργιστική (ή τουλάχιστον μη ανταγωνιστική) χρήση στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της βέλτιστης φαρμακευτικής θεραπείας στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα