24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτοκόλλητα υπερήχων αλλάζουν σχήμα ανιχνεύοντας μετεγχειρητικές επιπλοκές

Ερευνητές με επικεφαλής το Northwestern University και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν ένα νέο, πρώτο στο είδος του αυτοκόλλητο που επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να παρακολουθούν την υγεία των οργάνων και των βαθιών ιστών των ασθενών με μια απλή συσκευή υπερήχων. Όταν προσκολλάται σε ένα όργανο, το μαλακό, μικροσκοπικό αυτοκόλλητο αλλάζει σχήμα ως απόκριση στα μεταβαλλόμενα επίπεδα pH του σώματος, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως αναστομωτικές διαρροές. Οι κλινικοί γιατροί μπορούν στη συνέχεια να δουν αυτές τις αλλαγές σχήματος σε πραγματικό χρόνο μέσω απεικόνισης υπερήχων.

Επί του παρόντος, καμία υπάρχουσα μέθοδος δεν μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα και μη επεμβατικά αναστομωτικές διαρροές – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα γαστρεντερικά υγρά διαφεύγουν από το πεπτικό σύστημα. Αποκαλύπτοντας τη διαρροή αυτών των υγρών με υψηλή ευαισθησία και υψηλή ειδικότητα, το μη επεμβατικό αυτοκόλλητο μπορεί να επιτρέψει προγενέστερες παρεμβάσεις από ό,τι ήταν δυνατόν. Στη συνέχεια, όταν ο ασθενής έχει αναρρώσει πλήρως, το βιοσυμβατό, βιοαπορροφήσιμο αυτοκόλλητο απλώς διαλύεται—παρακάμπτοντας την ανάγκη για χειρουργική εξαγωγή.

Η δημοσίευση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science και με τίτλο “The study, “Bioresorbable shape-adaptive structures for ultrasonic monitoring of deep-tissue homeostasis,” περιγράφει αξιολογήσεις σε μικρά και μεγάλα ζωικά μοντέλα για την επικύρωση τριών διαφορετικών τύπων αυτοκόλλητων κατασκευασμένων από υλικά υδρογέλης προσαρμοσμένα για την ικανότητα ανίχνευσης αναστομωτικών διαρροών από το στομάχι, το λεπτό έντερο και το πάγκρεας. “Αυτές οι διαρροές μπορεί να προκύψουν από λεπτές διατρήσεις στον ιστό, συχνά ως ανεπαίσθητα κενά μεταξύ των δύο πλευρών μιας χειρουργικής τομής”, δήλωσε ο John A. Rogers, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης της συσκευής με τον Jiaqi Liu.

«Αυτοί οι τύποι ελαττωμάτων δεν μπορούν να φανούν απευθείας με τα εργαλεία απεικόνισης υπερήχων. Επίσης διαφεύγουν της ανίχνευσης ακόμη και από τις πιο εξελιγμένες αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Αναπτύξαμε μια τεχνική προσέγγιση και ένα σύνολο προηγμένων υλικών για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανικανοποίητη ανάγκη στην παρακολούθηση ασθενών. Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τους κινδύνους, να μειώσει το κόστος και να επεκτείνει την προσβασιμότητα σε γρήγορες, μη επεμβατικές αξιολογήσεις για βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών».

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας καλός τρόπος για να ανιχνευθούν αυτού του είδους οι διαρροές», είπε ο γαστρεντερικός χειρουργός Δρ. Τσετ Χάμιλ, ο οποίος ηγήθηκε της κλινικής αξιολόγησης και των μελετών ζωικών μοντέλων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον με συνεργάτη τον Δρ. Μάθιου ΜακΓιούαν, επίκουρο καθηγητή νευροχειρουργικής. “Η πλειονότητα των επεμβάσεων στην κοιλιά – όταν πρέπει να αφαιρέσετε κάτι και να το ράψετε ξανά μαζί – ενέχουν κίνδυνο διαρροής. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως αυτές τις επιπλοκές, αλλά ίσως μπορούμε να τις πιάσουμε νωρίτερα για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά. θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια διαρροή 24 ή 48 ώρες νωρίτερα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιπλοκές πριν ο ασθενής αρρωστήσει πραγματικά. Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τους ασθενείς μετά την επέμβαση.”

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στο γαστρεντερικό ενέχουν τον κίνδυνο αναστομωτικών διαρροών. Εάν η διαρροή δεν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, ο ασθενής έχει 30% πιθανότητα να περάσει έως και έξι μήνες στο νοσοκομείο και 20% πιθανότητα να πεθάνει, σύμφωνα με τον Hammill. Για τους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση στο πάγκρεας, οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ο Hammill λέει ότι ένα εκπληκτικό 40-60% των ασθενών υποφέρουν από επιπλοκές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με το πάγκρεας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα αναπτύξει τέτοιες επιπλοκές. Και, τη στιγμή που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα, είναι ήδη απίστευτα άρρωστος.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα