20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Souping: Τι είναι αυτό το δημοφιλές health trend;

Αν και θα ήταν ωραίο αν η κουλτούρα διατροφής έφευγε από το στάδιο και δεν επέστρεφε ποτέ, είναι ακόμα ζωντανή και καλά. Συγκεκριμένα, η δίαιτα της λαχανόσουπας έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1980. Αυτές τις μέρες, μια δίαιτα με όλες τις σούπες επέστρεψε. Αλλά οι άνθρωποι το αποκαλούν “souping”, και δεν καταναλώνουν μόνο λαχανόσουπα. Αυτό το κάνει καλύτερο; Τι είναι το souping ακριβώς; «Το souping, που συχνά θεωρείται ως μέθοδος καθαρής διατροφής και απώλειας βάρους, περιλαμβάνει την τήρηση μιας δίαιτας που αποτελείται αποκλειστικά από σούπες λαχανικών για καθορισμένη διάρκεια, συνήθως επτά ημέρες», λέει η Kelsey Costa, MS, RDN, σύμβουλος διατροφής για το Diabetes Strong. Inc. “Στην ουσία, το “souping” είναι η εκδοχή της σούπας ενός καθαρισμού.”

soupa 1

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ακολουθήσουν πιο χαλαρές εκδοχές σούπας. «Μερικά άτομα μπορεί να καταναλώνουν αποκλειστικά σούπες λαχανικών, ενώ άλλα μπορεί να έχουν σούπα πριν από το γεύμα, σε κάθε γεύμα ή μόνο δύο γεύματα την ημέρα», εξηγεί η Isabel Vazquez, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον. Ο Costa σημειώνει ότι η κατανάλωση σούπας πολλές φορές την ημέρα μπορεί να έχει κάποια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της σούπας για απώλεια βάρους. Μοιράζεται, «Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στις σούπες μπορεί επίσης να συμβάλει σε αισθήματα πληρότητας και ενυδάτωσης, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά για τη διαχείριση του βάρους».

Ωστόσο, ο Costa και ο Vazquez είναι μάλλον ψυχροί στην τάση του σούπας – και οτιδήποτε υποτίθεται ότι είναι μια ενιαία λύση για την απώλεια βάρους. «Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει θαυματουργή λύση για την απώλεια βάρους ή τη συνολική ευεξία», εξηγεί ο Vazquez. «Το να βασίζεσαι αποκλειστικά στη σούπα λαχανικών μπορεί να στερήσει από τα άτομα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε μια διαφορετική διατροφή». Λοιπόν, πρέπει να δοκιμάσετε τη δίαιτα με σούπα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ποια είναι τα οφέλη της σούπας;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι δεν είναι υπέρμαχοι της κατανάλωσης μιας δίαιτας αποκλειστικά με σούπα, ειδικά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία από την αύξηση της πρόσληψης σούπας, ειδικά η πρόσληψη σούπας με βάση τα λαχανικά. Η Edwina Clark, MS, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, λέει ότι τα οφέλη της σούπας περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων
  • Πιθανή απώλεια βάρους
  • Αυξημένη πρόσληψη λαχανικών και φυτικών ινών
  • Καλύτερη ποιότητα διατροφής
  • Ενυδάτωση

 

Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σούπας συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε μια παλαιότερη μελέτη του 2014, οι ερευνητές συνέδεσαν την κατανάλωση σούπας με καλύτερη διατροφική ποιότητα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων φυτικών ινών, πρωτεϊνών και πολλών βιταμινών και μετάλλων. «Εάν δυσκολεύεστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα λαχανικών την ημέρα, οι σούπες με βάση τα λαχανικά μπορεί να είναι ευεργετικές για την αύξηση των ημερήσιων μερίδων σας», λέει η Sarah Herrington, MS, CNC, CPT, διατροφολόγος στο Brio-Medical.

Ωστόσο, δεν είναι όλα σχετικά με τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Μερικοί άνθρωποι λατρεύουν τη σούπα, και αυτό ισχύει. «Η σούπα μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να φάτε αν σας αρέσει να τρώτε σούπα», προσθέτει ο Herrington. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η σούπα δύσκολα είναι χωρίς ελαττώματα. «Αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στερείται διατροφικής ποικιλομορφίας, λείπει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν είναι μια βιώσιμη ή μαγική λύση για μακροπρόθεσμη διαχείριση υγείας ή βάρους», προειδοποιεί ο Costa.

Μερικοί άνθρωποι, συγκεκριμένα, θα θέλουν να μιλήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να ελέγξουν τα συστατικά της σούπας πριν δοκιμάσουν αυτή τη δίαιτα, και μερικοί άνθρωποι είναι καλύτερα να την αποφύγουν εντελώς. «Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή με ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν σούπες που περιέχουν σιτάρι, ενώ όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν κρεμώδεις σούπες με βάση τα γαλακτοκομικά», εξηγεί ο Vazquez. “Τα άτομα που πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη νατρίου…θα πρέπει να είναι προσεκτικά με σούπες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ομοίως, τα άτομα που αγωνίζονται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με τις σούπες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.”

soupa veloute patata praso 1

Σύμφωνα με τον Vazquez, τα άτομα με νεφρική νόσο θα θέλουν επίσης να είναι προσεκτικά λόγω των ανησυχιών για το νάτριο και το κάλιο. Και συγκεκριμένα, «Όποιος έχει ιστορικό διατροφικής διαταραχής ή που χαρακτηρίζεται ως λιποβαρής [θα πρέπει να αποφύγει τη σούπα]», προσθέτει ο Clark. Σχετικό: Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 22% εάν οι θερμίδες σας προέρχονται από αυτήν την εκπληκτική πηγή, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σούπα πριν από τα γεύματα: Το μαγικό κόλπο για απώλεια βάρους;

Η λέξη “μαγεία” είναι μια ανατριχιαστική λέξη για τους ειδικούς της διατροφής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, αλλά είναι πιθανό η προσθήκη περισσότερης σούπας στη διατροφή σας να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. «Η σούπα είναι πυκνή σε νερό», λέει ο Herrington. «Υπήρξε μια μελέτη που έδειξε ότι τα παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα έτρωγαν λιγότερο και ως εκ τούτου έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν κατανάλωναν». Η σούπα πιθανότατα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά θα χρειαστεί να καταναλώνετε περισσότερο από τη σούπα για να έχετε μια καλά ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα