Ο χαλβάς, ένα πυκνό, γλυκό γλυκό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, έχει μαγέψει τους ουρανίσκους παγκοσμίως με τις πλούσιες γεύσεις και υφές του. Φτιαγμένος από μια ποικιλία συστατικών όπως σουσάμι, ηλιόσπορους ή διάφορους ξηρούς καρπούς, με ζάχαρη ή μέλι ή και με stevia, ο χαλβάς δεν είναι απλώς μια απόλαυση για τους γευστικούς κάλυκες – προσφέρει επίσης μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.
Στην καρδιά πολλών συνταγών για χαλβά βρίσκεται το ταχίνι, μια πάστα από αλεσμένο σουσάμι. Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια δύναμη της διατροφής, γεμάτη με υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των μυών, και σε ασβέστιο, απαραίτητο για την υγεία των οστών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά στον χαλβά τον καθιστά ένα ευεργετικό σνακ για την υποστήριξη της οστικής πυκνότητας και της καρδιαγγειακής υγείας.
Επιπλέον, ο χαλβάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, χάρη στις φυσικές ενώσεις του σουσαμιού. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Επιπλέον, οι σπόροι σουσαμιού στον χαλβά περιέχουν λιγνάνες, συγκεκριμένα σησαμίνη και σησαμολίνη, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν δράση μείωσης της χοληστερόλης και προστατεύουν το συκώτι από βλάβες.
Η γλυκιά γεύση του χαλβά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακός για εσάς. Όταν παρασκευάζεται με φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, μπορεί να προσφέρει τα αντιμικροβιακά και καταπραϋντικά οφέλη του μελιού, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε άλλα επιδόρπια με ζάχαρη. Ωστόσο, όπως όλα τα γλυκά, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Επιπλέον, για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή, ο χαλβάς μπορεί να είναι μια απολαυστική και θρεπτική βίγκαν απόλαυση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη το καθιστά εξαιρετικό σνακ για ενέργεια και κορεσμό.
Συμπερασματικά, ο χαλβάς είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο γλυκό. Τα συστατικά του παρέχουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, από την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος έως την αντιοξειδωτική προστασία και την υποστήριξη του ήπατος. Η ενσωμάτωση του χαλβά στη διατροφή σας ιδιαίτερα κατά τη νηστεία, με μέτρο, μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία.