22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Υγιεινή διατροφή: Ένα απλό πλάνο για να «ρυθμίσετε» τη διατροφή σας

Όταν σκεφτόμαστε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αμέσως να χάσουν βάρος. Προτείνω μια διαφορετική προσέγγιση. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, αντί να περιορίσετε. Το να προσπαθείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας στο όνομα της απώλειας βάρους είναι στην καλύτερη περίπτωση άστοχη και μπορεί να βλάψει πραγματικά το μυαλό και το σώμα σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από το να τρώτε διαφορετικά.

igieini diatrofi

Εάν αισθάνεστε χαμηλή σε ενέργεια, ίσως να θέλετε να «ανανεώσετε» τη διατροφή σας. Σημειώστε ότι η λέξη «δίαιτα» σημαίνει πραγματικά το πρότυπο διατροφής σας. Με τον καιρό έχει καταλήξει να σημαίνει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους Παρακάτω θα βρείτε πέντε διατροφικούς στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την απώλεια βάρους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πολύ καλύτερα αν κάνετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές.

Προσθέστε, μην αφαιρέσετε

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν αποφάσεις που περιλαμβάνουν μια προσθήκη στη ρουτίνα τους και όχι στόχους που απαιτούν να αποφύγουν κάτι δελεαστικό. Αντί να αποφασίσετε να περιορίσετε τα φαγητά που αγαπάτε, βάλτε στόχο να τρώτε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η πυκνότητα θρεπτικών συστατικών αναφέρεται στον αριθμό των θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα. Για παράδειγμα, μια φρέσκια ροδάκινο και μια ροδακινόπιτα έχουν και τα δύο φρούτα, αλλά το ροδάκινο έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την πίτα.

Ένα σχέδιο για να προσθέσετε ένα λαχανικό ή ένα φρούτο ως προσθήκη σε ένα γεύμα ή σνακ κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους, αυτούς που μπορείτε εύκολα να επιτύχετε. Εάν το να κάνετε αυτά τα πράγματα κάθε μέρα ακούγεται σαν υπερβολική αλλαγή, προγραμματίστε να το κάνετε κάθε δεύτερη μέρα ή ακόμα και μία φορά την εβδομάδα.

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας επειδή τρώτε «ανθυγιεινά» τρόφιμα

Τι είναι το ανθυγιεινό φαγητό; Οι άνθρωποι κάνουν κάθε είδους κρίση για τα τρόφιμα και νιώθουν ένοχοι που τα τρώνε. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν «άχρηστα» τρόφιμα, μόνο πρόχειρες χρήσεις του φαγητού. Ας υποθέσουμε ότι έχετε αποφασίσει ότι κάτι που φάγατε είναι ανθυγιεινό και νιώθετε ένοχοι. Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα ως απάντηση σε κάτι που έχετε κάνει λάθος. Αν δεν έχετε μια διατροφική πρόκληση, όπως ο διαβήτης ή η καρδιακή νόσος, δεν κάνετε λάθος και δεν πρέπει να υπάρχει ενοχή.  Το να τιμωρείτε τον εαυτό σας δεν λειτουργεί.

Προσθέστε φυτικές ίνες στα γεύματά σας

Οι φυτικές ίνες είναι το υλικό στα φυτικά τρόφιμα που το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει. Όταν τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, απορροφάτε τα θρεπτικά συστατικά πιο αργά και αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι συχνά πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Όλα αυτά είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών.

Δοκιμάστε νέες συνταγές όσο συχνά θέλετε

Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τείνουν να έχουν καλύτερη γενική υγεία, στενότερες προσωπικές σχέσεις και ισχυρότερη αίσθηση πολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαγειρεύετε κάθε γεύμα ή ακόμα και να μαγειρεύετε κάθε μέρα, αλλά εάν τρώτε γεύματα εστιατορίου τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα, πιθανότατα τρώτε περισσότερο λίπος, αλάτι και ζάχαρη από ό,τι αν ετοιμάζατε τη δική σας τροφή. Όταν το προετοιμάζετε μόνοι σας, ξέρετε ακριβώς τι περιέχει. Τα γεύματα δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνα γεγονότα!

diatrofi igieini

Κάντε το πιάτο σας πολύχρωμο

Ένας απλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας είναι να σκεφτείτε το χρώμα. Εάν το γεύμα σας είναι μπεζ, καφέ και γκρι, μπορείτε να το βελτιώσετε προσθέτοντας πολύχρωμα τρόφιμα, όπως φρούτα ή λαχανικά. Αυτό το σάντουιτς γαλοπούλας για μεσημεριανό είναι μπεζ από μόνο του, αλλά προσθέστε μαρούλι, ντομάτα, μπαστουνάκια καρότου ή φέτες ροδάκινου ή νεκταρίνι, και είναι απλά πιο θρεπτικό και όμορφο!

Το βραδινό σας στήθος κοτόπουλου ή το ψάρι στο φούρνο μπορείτε να τονώσετε με μια ψητή γλυκοπατάτα, μπρόκολο στον ατμό ή πράσινα φασόλια και μια πεταμένη σαλάτα που περιλαμβάνει πιπεριά, ντομάτα και αγγούρι (με τη φλούδα). Το μπόνους σε κάθε παράδειγμα είναι ότι έχετε αυξήσει και την πρόσληψη φυτικών ινών!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα