10.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

Πεθύμησες τσουρέκι, αλλά αναζητάς μια διαφορετική εκδοχή του; Η babka είναι παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Ευρώπης, με καταγωγή από την Πολωνία, γνωστό για την εντυπωσιακή εμφάνιση σαν πλεξούδα και για την πλούσια βουτυρένια του γεύση. Παρασκευάζεται με μια γλυκιά ζύμη και συνήθως προσθέτουμε σοκολάτα, βούτυρο και κανέλα για να το απογειώσουμε!

 

babka

Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι

225 γρ. αλεύρι Manitoba

75 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

80 γρ. ζάχαρη άχνη

130 γρ. φρέσκο ​​πλήρες γάλα

3 αυγά

1 λοβό βανίλιας

90 γρ. μαλακό βούτυρο

2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη σοκολάτα

10 ρ. σκόνη κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

1 αυγό

2 κ.σ γάλα

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε το αλάτι.
  • Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας και τους ενσωματώνουμε στο βούτυρο που είναι κομμένο σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο τη φορά στο μίξερ, περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς, πριν προσθέσουμε κι άλλο.
  • Ύστερα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σβηστό φούρνο με το φως αναμμένο για 2μιση ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Χοντροκόβουμε τη μαύρη σοκολάτα και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με τις λεπίδες.
  • Προσθέτουμε επίσης την κανέλα και το βούτυρο κομμένο σε κύβους από το ψυγείο. Χτυπάμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε ψίχουλα.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε ξανά στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη για να αποκτήσουμε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 40 x 35 cm.
  • Απλώνουμε όλη τη γέμιση στην επιφάνεια αφήνοντας 3-4 εκ. από την άκρη, μετά χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολ και αλείφουμε τις κενές άκρες.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και, αφού έχουμε ένα ρολό, το κόβουμε τη στη μέση κατά μήκος για να αποκτήσουμε δύο μέρη.
  • Πλέκουμε τα δύο μέρη, αφήνοντας τη γέμιση προς τα πάνω και κολλάμε τα δύο άκρα, τα οποία στη συνέχεια τα γυρνάμε ελαφρώς προς τα κάτω.

 

babka 1

  • Τέλος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τη babka σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τη εταφέρουμε στον φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-60 λεπτά, στη συνέχεια το αλείφουμε απαλά με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
  • Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα