20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάδμιο: Η μελέτη του τοξικού μετάλλου σε έγκυες γυναίκες δίνει κρίσιμες γνώσεις για την ανάπτυξη του εμβρύου

Κάδμιο: Όπως συμβαίνει με πολλές τοξίνες, η έκθεση στο τοξικό μέταλλο κάδμιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Τώρα, οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers πιστεύουν ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς το μέταλλο προκαλεί τη βλάβη του: διαταράσσοντας τις ορμόνες του πλακούντα που ρυθμίζουν τη φυσιολογία της εγκυμοσύνης. Σε αντίθεση με άλλες τοξίνες, σχετικά λίγο κάδμιο διασχίζει τον πλακούντα για να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο.

pregnant c

Αντίθετα, ο πλακούντας συγκεντρώνει κάδμιο στον ιστό του με ρυθμούς έως και έξι φορές από εκείνους που βρίσκονται στον ορό του ομφάλιου λώρου. «Γνωρίζουμε ήδη πολλά για το κάδμιο και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία του εμβρύου, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης», δήλωσε ο Zorimar Rivera-Núñez, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxics. “Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά είναι πώς ο πλακούντας ρυθμίζει την έκθεση στο κάδμιο και άλλες τοξικές ουσίες. Αυτό προσπάθησε να εξακριβώσει αυτή η έρευνα.” Πολύ λίγες επιδημιολογικές μελέτες έχουν εξετάσει τη δυνατότητα ενδοκρινικής διαταραχής του καδμίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είπαν οι ερευνητές. Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό γνώσης, ο Rivera-Núñez, μαζί με τη Megan Hansel, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rutgers, και την Camila Capurro, βοηθό κλινικής έρευνας στη Σχολή και φοιτήτρια MPH, ανέλυσαν δείγματα ούρων από 294 έγκυες γυναίκες. που συμμετείχε στη μελέτη Κατανοώντας τα Σήματα Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Rochester, της Νέας Υόρκης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρείχαν δείγματα ούρων κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας και άλλα μέτρα. Δοκιμάζοντας τα ούρα τους για επίπεδα καδμίου και στεροειδών φύλου, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα καδμίου, τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης -τεστοστερόνης που δεν είναι συνδεδεμένη με μια πρωτεΐνη- μειώνονταν. Ταυτόχρονα, η ολική τεστοστερόνη -τόσο η ελεύθερη όσο και η δεσμευμένη τεστοστερόνη- παρέμεινε σταθερή, υποδηλώνοντας ότι το κάδμιο μπορεί να επηρεάσει την έκθεση του εμβρύου σε στεροειδή του φύλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει το κάδμιο αλλάζει τη δεσμευμένη/αδέσμευτη διαδικασία της τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Rivera-Núñez. «Εάν το κάδμιο παρεμβαίνει σε αυτές τις δεσμευτικές πρωτεΐνες, μπορεί να εξηγήσει γιατί βλέπουμε χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης ή αδέσμευτης τεστοστερόνης».

pregnant a

Ο Rivera-Núñez είπε ότι ένας στόχος αυτής της έρευνας είναι να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να αποφύγουν την έκθεση στο κάδμιο. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο: Αν και η ανθρώπινη έκθεση λαμβάνει χώρα μέσω των προϊόντων καπνού, βρίσκεται συχνά στα τρόφιμα, συσσωρεύεται στο περιβάλλον μέσω των βιομηχανικών εκπομπών, της εξόρυξης και της καύσης άνθρακα. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι πηγές, οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους και οι ρυθμιστές πρέπει να εργαστούν για να κρατήσουν την τοξίνη από το περιβάλλον στην πρώτη θέση, είπε. “Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους το κάδμιο επηρεάζει την ανάπτυξη στη μήτρα, ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν παρόμοιες χημικές ουσίες στον πλακούντα”, δήλωσε ο Rivera-Núñez. «Τελικά, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων έκθεσης σε όλους τους τομείς».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα