Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διαλέξετε το καλύτερο.
1. Ελέγξτε το χρώμα
Το χρώμα του αβοκάντο διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα. Τα ανώριμα αβοκάντο έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ όσο ωριμάζουν γίνονται πιο σκούρα, μερικές φορές σχεδόν μαύρα.
2. Πιέστε ελαφρά τη φλούδα
Ένα ώριμο αβοκάντο πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακό όταν το πιέζετε με τα δάχτυλά σας, αλλά όχι πολύ μαλακό ή με βαθουλώματα, καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι υπερώριμο. Αν είναι πολύ σκληρό, χρειάζεται λίγες μέρες για να ωριμάσει.
3. Δοκιμάστε το “τεστ του κοτσανιού”
Αφαιρέστε απαλά το μικρό κοτσάνι στο πάνω μέρος του αβοκάντο:
- Αν από κάτω το χρώμα είναι πράσινο ή ανοιχτό κίτρινο, το αβοκάντο είναι ώριμο.
- Αν είναι καφέ, πιθανότατα είναι υπερώριμο.
- Αν το κοτσάνι δεν αφαιρείται εύκολα, το αβοκάντο δεν έχει ωριμάσει ακόμα.
4. Αποφύγετε τα χτυπημένα αβοκάντο
Ψάξτε για αβοκάντο με λεία, αψεγάδιαστη φλούδα. Τα χτυπήματα μπορεί να σημαίνουν ότι η σάρκα μέσα έχει μαυρίσει.
5. Ωρίμανση στο σπίτι
Αν αγοράσετε άγουρο αβοκάντο, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 2-5 ημέρες. Για πιο γρήγορη ωρίμανση, τοποθετήστε το σε μια χάρτινη σακούλα με μια μπανάνα ή ένα μήλο.
Με αυτές τις συμβουλές, θα επιλέγετε πάντα το καλύτερο αβοκάντο!