Τα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρήσετε φρέσκα ανάλογα με την κατάστασή τους.
1. Διατήρηση άγουρων αβοκάντο
- Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν (2-5 ημέρες).
- Για πιο γρήγορη ωρίμανση, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Αυτά τα φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, που επιταχύνει τη διαδικασία.
2. Διατήρηση ώριμων αβοκάντο
- Αν δεν θα το καταναλώσετε αμέσως, βάλτε το στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει την ωρίμανση και το διατηρεί φρέσκο για 3-5 ημέρες.
- Τοποθετήστε το σε σακουλάκι ή τυλίξτε το με μεμβράνη για να μειώσετε την έκθεση στον αέρα.
3. Διατήρηση κομμένου αβοκάντο
- Αφήστε το κουκούτσι στο μισό που δεν θα φάτε. Αυτό μειώνει την οξείδωση.
- Ραντίστε τη σάρκα με χυμό λεμονιού ή λάιμ. Τα αντιοξειδωτικά του μειώνουν το μαύρισμα.
- Καλύψτε το καλά με μεμβράνη τροφίμων, πιέζοντάς την ώστε να μην υπάρχει αέρας.
- Φυλάξτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το μέσα σε 1-2 ημέρες.
4. Κατάψυξη αβοκάντο
- Λιώστε τη σάρκα και ανακατέψτε τη με λίγο χυμό λεμονιού.
- Τοποθετήστε την σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι κατάψυξης.
- Διατηρείται έως 6 μήνες. Ιδανικό για σάλτσες και smoothies!
Με αυτούς τους τρόπους, το αβοκάντο σας θα παραμείνει φρέσκο για περισσότερο χρόνο!