Αυτή η συνταγή για αγκινάρες au gratin είναι ένα νόστιμο και κομψό πιάτο που είναι τέλειο για ένα ιδιαίτερο γεύμα ή γιορτή. Η κρεμώδης σάλτσα και η τραγανή επικάλυψη συμπληρώνουν τέλεια τις τρυφερές αγκινάρες.
Συστατικά:
- 4 αγκινάρες
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες:
- Ξεκινήστε καθαρίζοντας τις αγκινάρες. Κόψτε το στέλεχος και αφαιρέστε τυχόν σκληρά εξωτερικά φύλλα. Κόψτε το πάνω τρίτο των αγκινάρων και χρησιμοποιήστε ψαλίδι κουζίνας για να κόψετε τα αιχμηρά σημεία από τα υπόλοιπα φύλλα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε το θολό τσοκ από το κέντρο της αγκινάρας.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέστε τις αγκινάρες και μαγειρέψτε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε τις αγκινάρες από το νερό και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε συνεχώς για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και χρυσαφί. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα με μοσχοκάρυδο.
- Τοποθετούμε τις αγκινάρες σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Πασπαλίστε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα, ακολουθούμενη από την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνετε τις αγκινάρες στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να ροδίσει.
- Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε αυτό το πιάτο ως συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τις γαστρονομικές σας ικανότητες. Καλή σας όρεξη!