11.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Απόλαυση και υγεία – Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν, αν μάλιστα αυτά είναι λαχανικά, τότε το διατροφικό όφελος μας είναι πολλαπλάσιο από τις σούπες! Η βασική πρώτη ύλη της συνταγής, το πράσο περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α! Ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή μας όραση τη νύχτα αλλά και για την υγεία των βλεννογόνων, όπως για παράδειγμα το στόμα μας. Παρόμοια δράση για την υγεία των ματιών φέρουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει, και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

soupa patata praso

  ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες (περίπου 300 γρ.)
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένη μαραθόριζα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες πατάτες)
  • 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 4 κούπες νερό)
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  3. Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου.
  5. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολοτποιείστε με ένα ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε δόσεις στο blender.
  6. Μεταφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση, και είναι έτοιμη.
  7. Σερβίρεται ζεστή με ωμό ελαιόλαδο, κρουτόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα