13.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Απολαυστικό ριζότο με σπαράγγια, κολοκυθάκια και αρακά

Το ριζότο είναι ένα πιάτο που ενσωματώνει γεύσεις και υλικά, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τον ουρανίσκο. Αυτή η συνταγή για ριζότο με σπαράγγια, κολοκυθάκια και αρακά είναι όχι μόνο νόστιμη αλλά και γεμάτη θρεπτικά συστατικά, ιδανική για μια υγιεινή διατροφή.

diatrofi100jpg

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι Arborio
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου)
  • 200 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια 3-4 εκ.
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Ζωμού: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε τον ζωμό λαχανικών και κρατήστε τον ζεστό σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σοτάρισμα Λαχανικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι να αρωματιστεί.
  3. Προσθήκη Ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι Arborio στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι με το ελαιόλαδο και να γυαλίσει.
  4. Προσθήκη Κρασιού: Εάν χρησιμοποιείτε κρασί, προσθέστε το τώρα και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν τελείως.
  5. Μαγείρεμα Ριζότου: Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, μια κουτάλα τη φορά. Ανακατέψτε συνεχώς και περιμένετε να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσετε την επόμενη κουτάλα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά.
  6. Προσθήκη Λαχανικών: Μετά από 15 λεπτά, προσθέστε τα σπαράγγια, τα κολοκυθάκια και τον αρακά. Συνεχίστε το μαγείρεμα για επιπλέον 5-7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι al dente και τα λαχανικά να είναι τρυφερά.
  7. Τελείωμα Ριζότου: Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση.
  8. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.

diatrofi110

Αυτό το ριζότο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο και μπορεί να συνοδευτεί με μια φρέσκια σαλάτα. Απολαύστε το!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα