
Τα τρόφιμα που συχνά αναφέρονται ως τροφές με αρνητικές θερμίδες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το αγγούρι, το σέλινο, η ντομάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, η καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και του κορεσμού, ενώ παράλληλα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη τους.
Ωστόσο, η ιδέα των «αρνητικών θερμίδων» είναι μάλλον υπεραπλουστευμένη. Η διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού των τροφών, γνωστή ως «θερμογένεση», πράγματι απαιτεί κάποια ενέργεια, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ουσιαστικά, ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για την πέψη τους από ό,τι προσφέρουν, ο συνολικός αντίκτυπος στην απώλεια βάρους είναι μικρός.
Αν και η έννοια των αρνητικών θερμίδων δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, τα τρόφιμα που συνήθως κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι υγιεινές επιλογές, πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και ενδείκνυνται για μια ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή.